Hogyan válassz tárhelyet?

Hogyan válassz tárhelyet?Ahhoz, hogy saját weboldalad lehessen, először is egy tárhelyre és egy domain névre lesz szükséged.

A tárhely egy kis szelet egy szerveren, ahol a weboldalad „lakik”. A domain pedig a weboldalad neve (az enyém pl. nyelvmarketing.hu).

Mindkettőt tárhelyszolgáltatóknál bérelhetsz. (A tárhelyet és a domaint is valójában csak bérled, nem veszed meg, ezért is kell évente meghosszabbítanod, azaz fizetned értük.)

Különböző szolgáltatóknál is bérelheted őket, de ennek nincs túl sok értelme, ráadásul külön beállításokat kell eszközölnöd ahhoz, hogy a különböző szolgáltatóknál lévő tárhelyed és domained “egymásra találjon”, és telepíthesd a weboldaladat. Ezért mindenképp azt ajánlom, hogy ugyanattól a szolgáltatótól béreld mindkettőt.

Hogyan válassz tárhelyszolgáltatót?

A következő szempontokat érdemes figyelembe venned:

  • ügyfélszolgálat: fontos, hogy az ügyfélszolgálat jó, gyors és hatékony legyen. Egyes szolgáltatóknál van élő chat is, aminek segítségével szinte azonnal kapcsolatba tudsz velük lépni. A legjobb, ha 24 órás telefonos technkai ügyfélszolgálatuk is van, mert ha pl. hétvégén történik valami az oldaladdal, ami azonnali beavatkozást igényel, akkor jól fog jönni, hogy nem kell hétfőig várni.
  • legyen cPanel: a cPanel egy adminisztrációs felület, ahol a weboldaladdal, a hozzá tartozó e-maillel, adatbázisokkal kapcsolatos technikai beállításokat tudod elvégezni, illetve itt láthatod a weboldalad fájljait is. Szükség esetén itt meg is változtatni őket, de csak akkor nyúlj a fájlokhoz, ha biztosan tudod, hogy mit csinálsz, különben tönkreteheted a weboldaladat. Ha nem értesz hozzá, inkább fordulj szakemberhez.
  • gyakori biztonsági mentés: a tárhelyszolgáltató is készít biztonsági mentéseket a weboldaladról (de attól még neked is kell, biztos, ami biztos). Ez azért fontos, mert ha bármi történik a weboldaladdal (feltörik, vagy te állítasz el valamit úgy, hogy nem tudod megjavítani), akkor vissza tudják állítani az előző mentés szerinti állapotot. A legjobb, ha napi mentés van.
  • ha van ingyenes SSL tanusítvány is, az szuper. Sok szolgáltatónál ez fizetős, és nem olcsó. Azért van rá szükséged, mert egyrészt biztonságosabbá teszi a weboldaladat, másrszt pedig, mert a Google ma már elvárja, hogy legyen. Azaz, bünteti, a találati listában hátrébb sorolja azokat a weboldalakat, amelyek nem rendelkeznek vele.

Hazai vagy külföldi?

Ennek nincs kifejezetten nagy jelentősége, viszont valamennyire számít az oldal betöltődésének sebességét illetően, hogy fizikailag mennyire van messze egymástól a szerver és a felhasználó. Ezért, ha a weboldaladat magyar, vagy túlnyomórészt magyar közönségnek szánod, azt javaslom, hogy válassz magyarországi szolgáltatót.

Ha mégis külföldit választanál, csak akkor tedd, ha jól tudsz angolul, mert nem fogsz tudni magyarul kommunikálni velük. A külföldi szolgáltatók jellemzően drágábbak is a magyaroknál.

A magyar szolgáltatók közül a Profitárhelyet ajánlom, mert megfelel a fenti a követelményeknek, én is ezért választottam. Az én weboldalaim is náluk vannak, és elégedett vagyok velük. (Az előző szolgáltatómmal nem voltam elégedett, ezért váltottam.)

(A fenti egy affiliate (partnerprogram) link, azaz, ha erről a linkről vagy a Nyelvmarketing weboldalon található Profitárhely linkről rendeled meg a tárhelyedet és/vagy domainedet, én azért jutalékot kapok. Ha úgy döntesz, hogy te is őket választod, és ehhez a linkemet használod, az ő és a saját nevemben is köszönöm.)

Melyik csomagot válaszd?

Ha megvan a szolgáltató, választanod kell a különböző csomagok közül. Ehhez a következőket vedd figyelembe:

  • hány weboldalt (azaz, hány domaint) szeretnél elhelyezni a tárhelyen – a domainek (weboldalak), illetve az adatbázisok számát néhol külön határozzák meg, és nem ugyanakkora a két szám. Bár egy adatbázisban több weboldal is lehet, biztonsági szempontból az a legjobb, ha minden weboldalnak külön adatbázisa van. Ugyanis ha az adatbázist, vagy a benne lévő egyik weboldalt feltörik, akkor a többit is. Tehát, olyan csomagot válassz, amelyikben annyi adatbázisod lehet, ahány weboldalt szeretnél.
  • hány e-mail fiókot (e-mail címet) szeretnél – ha egyedül vagy, valószínű egy is elég lesz, ha viszont vannak alkalmazottaid és mindnek kell saját e-mail cím, vagy esetleg a különböző szolgáltatásaidhoz különböző e-mail címet szeretnél, akkor többre is szükséged lehet. (Figyelem: a csomagban megadott e-mail címek száma összesen értendő, NEM weboldalanként!)
  • mennyi, és milyen tartalmat szeretnél feltenni – a szöveg nem igényel sok helyet, a képek viszont igen, főleg, ha nagy felbontásúak. Ha tehát sok és/vagy nagy képet szeretnél elhelyezni a weboldaladon, akkor ahhoz mértem kell csomagot is választanod. Természetesen a videók is jó sok helyet foglalnak, ezért jobb, ha inkább Youtube-ra vagy Vimeo-ra töltöd fel őket, és csak beágyazod a linket a weboldaladba, így a videó mérete nem a te weboldaladat, tárhelyedet terheli. Ha viszont ez nem megoldható, és a weboldalra szeretnél videót feltölteni, akkor erre is gondolnod kell a tárhelycsomag kiválasztásakor.

Ha nem tervezel, legalább rövid távon, sok képet vagy videót tenni a weboldaladra, vagy több weboldalt a tárhelyre, akkor általában a legkisebb vagy az annál eggyel nagyobb csomagot érdemes választanod. A legkisebbet akkor válaszd, ha gyakorlatilag csak egy pár oldalból álló honlapot szeretnél, amin nem nagyon változik a tartalom, nincs sok kép, és nincs rajta blog. Ha blog és/vagy sok kép lesz rajta, elég gyorsan szükséged lesz a következő csomagra, úgyhogy az egyszerűség kedvéért szerintem válaszd rögtön azt.

Ha kinőtted a tárhelyedet, ne aggódj, bármikor előfizethetsz egy nagyobb csomagra.

(Arról pedig, hogy hogyan válassz domain nevet, itt írtam.)