Olcsó-e a nyelvtanár?

Olcsó-e a nyelvtanár?Magán nyelvtanároknak szóló szakmai Facebook csoportomban időről-időre ismét előkerül az árazás témája. Ezeknek a posztoknak, és az alájuk érkező hozzászólásoknak az a lényege, hogy miért kell a magántanároknak ilyen olcsón dolgozniuk, amikor a fodrász vagy a műkörmös háromszor-négyszer ekkora áron dolgozik, a gázszerelő meg több, mint tízszeres áron.

Szögezzük le, hogy ahhoz, hogy megtanuljunk egy nyelvet, legalább heti 2×60 szükséges. (E mellett persze még önállóan is kell készülni). Emelje fel a kezét, aki hetente kétszer jár fodrászhoz, műkörmöshöz! Na ugye…

A fodrász meg a műkörmös ugyanis gyorsabban és kevesebb idő alatt oldja meg a problémát.

Az ő szolgáltatásuk, annak jellegéből adódóan, egy-másfél óra alatt is eredménnyel, ráadásul tartós eredménnyel jár. Nálunk ez nincs így. Ha egy kezdő nyelvtanulót veszünk, aki középfokú nyelvvizsgát szeretne, az, még ha szorgalmas is, heti két órával számolva is 1,5-2 év, szorgalomtól függően. Ha 8 ezres óradíjjal számolnánk, az havonta 64 ezer forint, másfél-két évig. Ezt Magyarországon nem tudják tömegek megfizetni. Szóval, kérhetünk ennyit, de fel fog kopni az állunk, mert nincs elegendő fizetőképes kereslet.

Lehet hetente is fodrászhoz járni, aki szeretne, de nem fontos, mert egy hét alatt se lenőni nem fog a festett haj, se annyira megnőni, hogy vágni kelljen. Hetente fodrászhoz járni nem szükséges, hetente kétszer magántanárhoz járni pedig igen, ha haladni is szeretne a diák. A gázszerelőt meg szintén nem hívjuk ki hetente kétszer.

A fodrásznak, gázszerelőnek azért is kell többet kérnie, mert az ügyfélnek legközelebb sokára lesz szüksége a szolgáltatására. A fodrász befesti a hajad, és legalább egy hónapig, de inkább tovább, nincs rá gondod. Hajat vágatni meg még ritkábban kell.
Aki vállalkozó, az tudja, hogy az ügyfélszerzés drága. Ezért az a jó, ha egy ügyfél minél gyakrabban visszajár. (Ezt az időszakot nevezik a marketingben ügyfél-élettartamnak.) Ha ritkán van szüksége a szolgáltatásunkra, akkor nekünk csak magasabb óradíjon éri meg szolgáltatni. Ezért drágább a fodrász, műkörmös, kárpitos, gázszerelő stb. a magántanárnál.