Kalóz-e a nyelvtanár?

Kalóz-e a nyelvtanár?

Előfordul, főleg online tanító nyelvtanárok esetében, hogy akár az internetről letöltött, akár az általuk megvásárolt könyv beszkennelésével létrehozott PDF formátumban könyveket küldenek a diákjuknak, amelyet majd az órán felhasználnak.

Praktikus és ingyen van, ez tény. Arra valószínűleg nem gondol ilyenkor a tanár, hogy ezek a könyvek valójában nem ingyenesek, azaz, azzal, hogy továbbadja őket másnak, egyrészt megkárosítja a szerzőt, anyagi és erkölcsi értelemben is, másrészt, amit tesz, az valójában törvényellenes is.

Miért baj, ha nem ingyenesnek szánt könyvet töltünk le az internetről, esetleg még terjesztjük is?

Ha a diák nem vesz meg egy könyvet, mert a tanára az egészet a rendelkezésére bocsájtja, azzal a könyv szerzője jövedelemtől esik el. Azaz, emiatt kevesebb pénzt fog kapni a munkájáért. Ez nem egy elméleti dolog. A könyv szerzőjének nagyon is gyakorlati, ugyanis ő is pénzből él, ahogyan a nyelvtanár is. Gyakran ugyanis a szerző az eladott példányszám alapján kap jutalékot a kiadótól a könyv árából. Nem is sokat, kb. 10%-ot. Ez egy 3.500 forintos könyv esetén 350 forint.
Arról pedig akkor nem is beszéltünk, hogy ha kevés könyv fogy, mert sokan lemásolják, letöltik ahelyett, hogy megvennék, a kiadónak nem lesz érdeke kiadni azt a könyvet, vagy abban a témában másik könyvet, ezáltal pedig kisebb lesz a kínálat, ami pedig végső soron a tanárnak (és a diáknak) sem lesz jó.

Mit mond a szerzői jogi törvény?

Az 1999. évi LXXVI. a szerzői jogról szóló törvény értelmében a szerzői jog által védett mű bármilyen módon való törvénytelen terjesztését, beleértve az elektronikus módot is, a törvény bünteti: az a személy büntethető, aki a művet törvénytelen módon hozzáférhetővé teszi.

Tehát, a szerzői jogi törvény valójában nem a letöltést, hanem a feltöltést és a terjesztést bünteti.

Ha a tanár vagy a diák magánhasználatra letölt egy könyvet, annak nincs jogi következménye (de etikai van!). Ha viszont terjeszti, tehát elküldi másnak, ráadásul jövedelemszerzés céljából teszi, az már a szerzői jogi törvény megszegését jelenti.

Mikor elfogadható letölteni és továbbadni a könyvet?

Terjeszteni jogilag sosem az. Etikailag, ha az adott könyv már nem kapható kereskedelmi forgalomban, tehát úgyse tudná megvenni a diák, akkor elfogadhatónak tartom, hiszen így a könyvet továbbküldő személy nem károsít meg senkit. Azonban ilyen esetben is jobbnak tartom hogy, amennyiben nem az egész könyvet vagy nagy részét szeretnénk felhasználni, akkor ne az egész könyvet küldjük el a diáknak, hanem fényképezzük ki azokat a feladatokat, amelyekkel dolgozni szeretnénk az órán.

Bár jogilag szintén nem állja meg a helyét, gyakran előfordul, hogy amikor egy könyvből csak néhány feladatot szeretne felhasználni a tanár, lefényképezi őket és elküldi a diáknak.
A letöltés jelentőségét relativizálók általában azzal érvelnek, hogy aki letölti a könyvet, az úgyse venné meg, tehát nem károsítja meg a szerzőt, mert úgysem fizetne a könyvért. Nem tudom, ez mennyiben van így, az viszont tény, hogy pár feladatért tényleg értelmetlen a diákkal megvetetni egy könyvet. Etikai szempontból a tanárnak illik megvennie. Ne használjunk olyan, kereskedelmi forgalomban lévő könyvet, amiért nem fizettünk.

A két leggyakoribb tanári kifogás

Kifogás 1: Nem fogok megvenni 20 könyvet, hogy aztán csak pár feladatot használjak fel belőlük

Nem is kell…

Helyette keress néhány olyan könyvet, aminek nagy részét fel tudod használni az óráidon, és csak azt a pár könyvet vedd meg. Nem kell egyszerre sokat, idővel úgyis veszel majd még. A nyelvkönyvek a munkaeszközeink. Minden szakmával együtt jár, hogy eszközt kell hozzá venni. Mi sem vagyunk kivételek.
Nagyon sok nyelvkönyv létezik, biztos találsz olyat, amit teljes egészében vagy nagy részben fel tudsz használni. Főleg, ha nem korlátozódsz arra az országra, ahol élsz, hanem pl. megrendeled Amazonon, ha az országodban nem kapható boltban az adott könyv.
Ha egy könyvnek tényleg csak kis részét tudod/szeretnéd felhasználni, inspirálódj belőle és készíts hasonló feladatot vagy szöveget. Munka van vele, igen, viszont csak egyszer kell megcsinálnod, azután végtelen alkalommal felhasználhatod. Inspirálódni legális, eltulajdonítani más szellemi termékét, nem az. Vagy keress hasonló ingyenes feladatokat, Google a barátod.

Kifogás 2: Nem vetetek könyvet a diákkal!

Miért nem? Mert pénzbe kerül? A nyelvtanulás, mint még sok minden más, pénzbe kerül. Magánórára jár hozzád, tehát hajlandó és tud pénzt áldozni a nyelvtanulásra. A könyv nem csak neked munkaeszköz, neki a tanuláshoz van rá szüksége.

Gondold végig: te abból élsz, hogy a diák fizet neked a magánóráért. A könyvek szerzői meg abból élnek, hogy azok, akik használni szeretnék a könyveiket, fizetnek értük. (A legtöbben valószínűleg nem csak ebből élnek, de ebből is.) Ha neked fizet a diák a munkádért, akkor a könyv szerzője is megérdemli ugyanezt, nem?

Sok könyvet kell megvennie a diáknak? Miért kellene? Ha kezdő, akkor a tankönyv, amiből tanítod, jó ideig elég lesz. Nem kell havonta új könyvet vennie. Nem valószínű, hogy a nyelvtanulás teljes ideje alatt (mondjuk legyen 1,5-2 év) maximum 4-5 könyvnél többet kellene megvennie. Ennyi időre kivetítve az nem extrém mennyiség.

Ráadásul, a diák megveheti használtan, és ha már nem kell, el is adhatja a könyvet másnak. Akár antikváriumban, akár a sok nyelvtanulós vagy használt könyves Facebook csoport valamelyikében. Így kevesebbe kerül neki. Igaz, hogy így sem veszi meg mindenki a könyvet, aki használja, de egy fizikai könyv gyorsabban elhasználódik és nehezebb továbbadni, mint egy digitális verziót, így ha mindenki nem is veszi meg a könyvet, mégis többen fogják megvenni, mint akkor, ha a minőségromlás nélkül és korlátlanul, egyszerűen terjeszthető digitális változatot adjuk tovább. A megvásárolt, majd feleslegessé vált dolgok másnak történő eladása pedig jogilag is rendben van.

Legközelebb, mielőtt elküldenél egy internetről letöltött könyvet a diákodnak, gondolkozz el rajta, hogy ha te lennél a szerző, mit éreznél, ha mások ingyen terjesztenék a könyvedet, így anyagi (és erkölcsi) kárt okozva neked. Van más megoldás, találd meg a neked megfelelőt és alkalmazd!