Ingyenes próbaóra – igen vagy nem?

ingyenes próbaóraVannak tanárok, akik az első órát ingyen ajánlják fel, míg mások minden órát fizetség ellenében vállalnak. Én a második csoportba tartozom, azonban úgy gondolom, hogy mindenkinek a saját véleménye, illetve helyzete alapján érdemes eldöntenie, hogy ingyen adja az első órát vagy sem. Egyik döntés sem helyes vagy helytelen.

Ha Te még nem döntötted el, vagy nem vagy teljesen biztos a döntésedben, íme néhány lehetőség:

  • dönthetsz úgy, hogy egy teljes órát megtartasz ingyen, és az valóban egy nyelvóra
  • az első óra lehet olcsóbb, adhatod akár féláron
  • tarthatsz rövidebb órát ingyen, mondjuk 30 perceset, ami ugyan csak ízelítő, de valódi nyelvóra
  • vagy a 30 perces ingyenes óra lehet inkább ismerkedés, a diák tudásának és céljainak felmérése, az utolsó 10-15 percben pedig tarthatsz egy miniórat
  • dönthetsz úgy is, hogy nem ajánlasz fel ingyenes órát, hanem helyette azt mondod, hogy ha nem tetszett az óra, és a diák nem szeretné folytatni veled, akkor nem kell kifizetnie. Ha meggyőzted a diákot az órával, és téged választ, akkor nem is tartottál ingyenes órát, viszont mégis úgy tűnik a diáknak, hogy ez egy gesztus felé, és nem járhat rosszul, mert ha nem tetszik neki, akkor nem kell kifizetnie

Én sosem tartottam még ingyenes első órát, mert úgy gondolom, hogy a másik ember idejét meg kell fizetni. Őszintén szólva ezért a teljes idejű ingyenes órát jó szívvel nem is ajánlanám senkinek. Úgy érzem, hogy egy kicsit olyan érzést kelt, mintha a tanárnak nagyon sürgősen kellene diák, mert nincs neki elég (ami az érdeklődőben felveti a kérdést, hogy azért, mert nem elég jó tanár), illetve a tanár saját munkájának értékét is megkérdőjelezi (nem bízik abban, hogy elég jó tanár, és nem hagyom ott az első óra után?)

Ezért, ha úgy érzed, hogy szeretnél valami ingyeneset belecsempészni az első órába, inkább tarts rövidebb órát, vagy inkább az ismerkedésen, szintfelmérésen legyen a hangsúly, vagy csak akkor fizettesd ki az első órát, ha a diák elégedett volt vele, és visszatér.