Ingyenes eszközök képekhez, bloghoz, weboldalhoz

Képet keresel egy blogposzthoz? Képet feliratoznál, szerkesztenél egy Facebook poszthoz? Vagy videót készítenél? Láttál egy szép színt egy weboldalon és felhasználnád a sajátodon, de nem tudod, hogyan? Esetleg érdekes betűtípust keresel? Ezek az ingyenes eszközök ilyesmikben segítenek neked:

Keressünk színeket!

Láttál egy jó színt egy képen és felhasználnád a weboldaladon vagy valamilyen grafikai anyagon? Ehhez tudnod kell a színkódját, azaz, az ún. hex kódját, ami egy hatjegyű, számokból és betűkből álló kód (hexadecimális – azaz hatjegyű, ezért hex kód:)). De honnan tudhatod meg ezt a kódot?

Több weboldal is létezik, amelyik feltöltött kép alapján megmondja neked. Ilyen pl. ez: https://html-color-codes.info/colors-from-image/ Töltsd fel a képet, állj az egérrel a kiválasztott színre, és megkapod a színkódot. Ezt másold ki (ctrl + C), majd másold be a weboldalad vagy egyéb program vagy szerkesztőfelület (pl. Canva) megfelelő mezőjébe.

Ennél még egyszerűbb a megoldás, ha Firefox vagy Chrome böngészőt használsz: töltsd le a ColorZilla bővítményt. Meg fog jelenni a böngésződ jobb felső sávjában (a Beállítások, három víszintes vonal sorában, csepegtető alakú ikon). Ha rákattintasz, majd az egérrel ráállsz a kérdéses színre a képernyőn, bármilyen weboldalon, máris megmutatja a színkódot. Kikapcsolni szintén a csepegtető ikonra való kattintással lehet. (Le is tölthető innen: https://www.colorzilla.com/)

Ha nem tudod, pontosan milyen színt szeretnél, csak pl. „valami kéket”, akkor használd ezt: https://html-color-codes.info/

A felső képen a megfelelő színű kockára kattintva kapod meg a színkódot. Az alsó képen pedig az alatta lévő csúszka húzogatásával, majd a képen a megfelelő árnyalatba belekattintva. Ha tetszik a szín, írd fel valahova a hex kódját, és használd fel, ahol szeretnéd.

Ugyanezt ma már a legtöbb szerkesztőfelületen is megteheted, anélkül, hogy elhagynád a felületetet, mert ugyanilyen színpaletta jelenik meg bennük, persze csak akkor, ha engedik bármilyen szín beállítását. Pl. a Canvában is van ilyen.

Keressünk betűtípust!

Láttál egy jó betűtípust és szeretnéd megtudni, mi az? https://www.myfonts.com/WhatTheFont/

Betűtípusokat szeretnél nézegetni, válogatni? Ebben segít a Google Fonts.

Figyelem: ha magyar nyelvű szöveghez keresel betűtípust, akkor fontos, hogy jól jelenjenen meg minden magyar éketezetes betű. Azonban nem minden betűtípus alkalmas erre, általában az ő és ű betűkkel szokott gond lenni. Ezért, ha a Google Fonts felületén az oldal tetején lévő menüsorban a „Type something” szöveg helyére beírod a varázsszót 😉 megtudod, melyik betűtípus (nem) alkalmas a céljaidhoz: árvíztűrő tükörfúrógép 🙂 Furán hangzik, de tartalmazza az összes magyar ékezetes betűt!

Kell egy jó kép?

Rengeteg weboldalon találsz ingyenes, jogtisztán felhasználható fotókat a blogodra, weboldaladra. Én általában a Pixabayt használom, mert a legtöbb kép felhasználható üzleti célra hivatkozás nélkül. Egy fotó akkor használható üzleti célra (pl. olyan blogon vagy weboldalon, ahol el akarsz adni valamilyen terméket vagy szolgáltatást stb.) ha miután megnyitottad, mellette ezt a szöveget látod: CCO Creative Commons, Free for commercial use, illetve akkor használható hivatkozás nélkül, ha látod mellette a „No attribution required” szöveget. Ettől még hivatkozhatsz a készítőre, ha szeretnél, de nem kötelező. (Én nem szeretem, ha bármilyen szöveg van egy kép alatt, ezért nem szoktam.)Nem csak fényképeket, hanem grafikákat (angolul vector graphics), azaz rajzokat is kereshetsz.

A Pixabay-nek magyar változata is van, ahol magyarul lehet keresni, de előfordulhat, hogy az angol nyelvű jobb találatokat hoz.

Képet szerkesztenél?

A Canva segítségével egyszerűen készíthesz feliratos képeket blogposzthoz, hirdetéshez, Facebook borítóképet, e-könyv borítót és még sok minden mást. Kiválaszthatod pl. hogy Facebook poszt méretű képet szeretnél, és nem kell tudnod, az mekkora, mert a Canva tudja. De megadhatsz bármilyen egyedi méretet is. Tölthetsz fel képet a saját gépedről (saját készítésűt vagy akár a Pixabayről letöltöttet), bármilyen színt megadhasz háttérnek vagy betűszínnek, és sok betűtípus közül is választhatsz, mindezt ingyen. Az elkészült képet jpeg, png vgy pdf formátumban is letöltheted. Hátránya, hogy az ingyenes verzióban nem tudod átméretezni a képet, ha utólag jössz rá, hogy rossz méretet választottál.

Azonban a Pixlr nevű, a szintén ingyenes képszerkesztővel át is méretezhetsz bármilyen képet, illetve egyéb funkciói is vannak, én főleg átméretezésre szoktam használni. Ez nem csak akkor hasznos, ha nem jó a képed mérete, hanem akkor is, ha adatmennyiségben, kilobyte-ban túl nagy. A nagy képek ugyanis lassítják a blogod, oldalad betöltését.

Átméretezéshez, miután feltöltötted a gépedről a képet, amit át szeretnél méretezni, kattints a felső menüsorban az Image menüpontra, majd az Image size almenüpontra. A megjelenő kis ablakban módosíthatod a kép méretét (pixelben). Ha ki van pipálva a „Constrain proportions”, akkor megtartja a kép arányait, tehát nem fogja eltorzítani a képet, mivel elég az egyik méretet (hosszúság vagy szélesség) megváltoztatnod, a másik automatikusan változik vele. Ha ez megvan, értelemszerűen kattints az OK gombra. Menj a File menüpont Save almenüpontjába, hogy elmentsd az új képedet. Itt adhatsz neki nevet, választhatsz formátumot, és most jön az egyik legfontosabb dolog: a kis ablak jobb alsó részén látod, hogy hány kB a képed. Minél több pixelből áll, annál több, és annál élesebb, de pl. egy viszonylag kis képnek felesleges túl élesnek, és ezáltal túl nagynak lennie. A Quality csúszkáján állíthatod, hogy mennyire legyen jó minőségű a kép, alatta pedig ezzel összhangban változik a kB. Egy átlagos méretű képnél pl. 80% még jó. Ha kiválasztottad, amit szeretnél, mentsd le.

Egyszerűen csökkentheted, minőségromlás nélkül, jpg vagy png formátumú képed méretét a TinyJPG oldalon.

Videót készítenél?

Ha csak alapfunkciókra van szükséged (vegye fel a képernyőt vagy a webkamera képét, és amint közben beszélsz), kevés és rövid videót szeretnél felvenni, akkor jó választás lehet a Screencastify nevű Chrome bővítmény, amit a böngésződben kell letöltened, de a böngészőn kívül is működik, azaz, elindítod a böngészőben, majd pedig a saját gépedről offline futtatott dolgot is fel tudsz venni (pl. program működés közben). Hátránya, hogy maximum 10 perces lehet a videód, havonta maximum 50 videót készíthetsz, és vízjel lesz a videón. A prémium (fizetős) verzióban ezek a korlázotások eltűnnek, szerkesztheted is a videóidat, és évi 24 dollárba kerül.

A Screencast-o-matic rendelkezik ingyenes verzióval, a fizetős csomagok pedig több funkciót biztosítanak. Az ingyenes verzió képernyővideót is tud készíteni, de a webkamera képeről is, természetesen hangot is vesz fel, azonban egy videó maximum 15 perces lehet, és a videón látszik a program vízjele. A videót saját gépre lehet elmenteni, vagy Youtube-ra feltölteni. Az olcsóbbik fizetős csomagja viszont ár-érték arány szempontjából nagyon jó, havi 1,5 dollárért (azaz évi 18 dollár, kb. 5.000 forint) sok hasznos funkciót ad.

Az OBS nevű programnak köszönhetően képeket, jegyzeteket is mutathatsz a képernyőn, azaz nem csak az lehet látható a videón, amit a kamera is lát. Készíthetsz videót vagy sugározhtatsz élő adást is (pl. Facebook live). Hátránya, hogy a sok funkció miatt kicsit bonyolultabb a használata, mint az egyszerűbb, kevésbé profi programoknak.

További hasznos apróságok

Lerövidítenéd az URL-ed? https://bitly.com/

Itt pedig megnézheted más weboldalak adatait (pl. hány látogtójuk van), használhatod piackutatásra, kereshetsz vele hasonló témájú weboldalakat (Az adatok nem mindig feltétlenül pontosak, de iránymutatásnak megfelelnek.) https://www.similarweb.com/

Ha ötleteket keresel saját blogod vagy weboldalad külalakjához, nézegess WordPress sablonokat.

Ha saját tárhelyet és domain nevet veszel, és WordPress weboldalad lesz (.org nem .com), akkor fel is használhatod hozzá bármelyik ingyenes sablont. Ha más felületen lesz a weboldalad, akkor sajnos nem, és a felülettől függ, hogy mennyire tudod testreszabni, igényeid szerint alakítani az oldalad kinézetét, de inspirálódni azért tudsz a sablonokból is.

Jó munkát! 🙂