Ha a Facebook rossz képet választ a blogposztodhoz

Van ugyebár ez a gond a WordPressel meg a Facebookkal, nevezetesen, hogy szépen beillesztjük a gondosan kiválasztott képet a blogposztba, majd agyvérzést kapunk, amikor megosztanánk a posztot, a Facebook pedig egy neki tetsző képet (ez általában a weboldalunk háttérképe) húz be, vagyis az lesz minden egyes megosztott bejegyzésünk képe. Ezen, úgy tapasztalom, minden WordPresses weboldallal rendelkező átesik. Én is így voltam vele. Mit lehet tenni?

Használd a YoastSEO bővítményt

1.) Töltsd le, aktiváld és állítsd be a Yoast SEO bővítményt. Ez alapvetően a keresőoptimalizálást segítő plugin, de a jelenlegi problémánkat is megoldja.

2.) Nyisd meg a Facebook Debugger nevű oldalt. (Ha nem vagy belépve Facebookra, megkér, hogy lépj be az oldal használatához.) Másold be a kérdéses oldal URL-jét (a blogbejegyzését, amelyikhez rossz képet húz be), kattints a Debug gombra. Meglátod, hogy mit lát a Facebook az adott oldalból, pl. hogy milyen képet társít ehhez a blogbejegyzéshez.

Ha valami olyat látsz, ami nem tetszik, kattints a „Scrape Again” feliratú gombra. Ekkor a Facebook újra megnézi az oldaladat. A Facebook bizonyos időnként magától is végigpásztázza az oldaladat. Előfordulhat, hogy amióta legutóbb megtette, azóta már változtattál valamin (pl. már használod a Yoast SEO plugint). A gombra való kattintással arra kéred a Facebookot, hogy most azonnal nézze meg újra az adott URL-t. Lehet, hogy ennyi elég is. Ha már a megfelelő képet látja, akkor a probléma megoldódott.

Ha a Yoast SEO önmagában nem oldotta meg a problémát

  • néha segít, ha az adott képet beállítod kiemelt képnek (bejegyzés szerkesztésekor jobbra lent találod ezt a mezőt). Ez sablonfüggő. Az egyik sablonomnál nem segített, a másiknál viszont enélkül semmi más nem segített, ha ezt nem tettem meg.
  • lehet, hogy a Facebook túl kicsinek találja a képeket, amiket a bejegyzésekhez használsz. A Facebook megköveteli, hogy a képed legalább 200 pixel széles legyen ahhoz, hogy behúzza. Tehát pl. a 150×150-es bélyegképet nem fogja behúzni.

Amikor beszúrod a képet a bejegyzésedbe, abban az ablakban, ahol nevet és pozicionálást (bal, közép, jobb) választasz neki, választhatsz néhány fix méret közül. Előfordul, hogy az egyik lehetőség 199 pixeles, a következő pedig már 600, de nem szeretnél olyan nagy képet a posztodba. Egyelőre válassz egy méretet, mindegy melyiket, majd átméretezzük.
Miután beszúrtad a képet, szerkesztheted: ha ráállsz a képre, megjelenik egy kis menüsor. Kattints a ceruzaszerű ikonra. A megnyíló ablakban, a méreteknél válaszd az Egyedi méretet és add meg az értékeit. Elég a szélességhez (width) beírni 200-at, a hosszúság hozzáidomul magától. Ne felejtsd el menteni a változtatásokat (Frissítés gomb jobbra lent).

  • a bejegyzésed alatt lévő Yoast SEO bővítmény tetején három fület látsz: SEO, Readability, Social. Kattints a Social fülre: megjelenő mezők közül Facebook-ra kattintva tudod beállítani, hogy a Facebook melyik képet húzza be.

Sok sikert!