Saját weboldal vagy ingyenes?

sajat-weboldal-vagy-ingyenesSaját weboldal vagy ingyenes? Saját blog vagy külső blogmotor?

Arról, hogy miért van egyáltalán szükséged weboldalra, itt írtam. Most nézzük meg, hogy saját legyen, vagy ingyenes.

Ha szeretnél weboldalt, vagy esetleg van is már, az vagy a sajátod… vagy nem. Hogyan lehet nem a tiéd? Ha ingyenes weboldalad vagy blogod van (weebly, wix, wordpress.com, blogger stb.), akkor az sajnos nem a tiéd. Hogy akkor kié? Hát azé, aki a tárhelyet fenntartja, aki fizeti érte. Te nem fizetsz érte. A fent említett szolgáltatók bármelyike azt mondhatja holnap, hogy ő megszűnik. Vele a honlapod, blogod is. Volt már ilyen, pl. az extra.hu esetében.

Ezért nem csak az a fontos, hogy legyen weboldalad, hanem az is, hogy az a sajátod legyen, senki se vehesse el, és ne dönthesse el senki más, hogy mi van rajta.

Az ingyenes weboldalakon ugyanis gyakran szerepelnek reklámok, amiket nem te teszel ki, nincs beleszólásod abba, hogy mi kerül oda, és eltávolítani sem tudod őket. Azért vannak ott, mert a weboldal szolgáltatója ezekből keres pénzt. Ezért adja neked ingyen a weboldalt. Neki tartalom kell és olvasók, mert csak akkor tud pénzt keresni. A tartalmat te gyártod, az olvasókat te szerzed. Ezért adja neked ingyen a weboldalt.

Akár weboldalt, akár blogot szeretnél, el kell döntened, hogy ingyenes vagy inkább saját legyen. Ez utóbbinak ugyan van költsége, de alacsony.

Állj… egy Facebook oldal nem elég?

Válasz helyett csak egy kérdés: tiéd a Facebook? 😉 Na ugye…

A Facebook persze valószínűleg nem fog máról holnapra megszűnni, de nem is kell megszűnnie ahhoz, hogy elérhetetlenné tegye az oldaladat a felhasználók előtt. Néhány éve még nagyon hatékony és főleg ingyenes eszköz volt a potenciális ügyfelek eléréséhez, ez azonban sajnos megváltozott. A Facebook bevételt szeretne, hiszen végül is egy vállalkozásról van szó, ezért ma már az oldalak lájkolóinak csak aránylag kis százaléka láthatja a posztokat, a többinek egyszerűen nem mutatja meg, azaz, nem jeleníti meg őket a hírfolyamukban. Persze, ha fizetsz érte, akkor megmutatja szinte mindnek. A Facebook ma már nem ingyenes ügyfélszerző eszköz!

Elsősorban ezért fontos, hogy saját felületed legyen, amiért TE fizetsz, mert az biztosan a tiéd, hiszen fizetsz érte.

Biztosan feltétlenül saját weboldal kell?

Ha csak ideiglenesen foglalkozol valamivel (pl. magánórákat tartasz, de csak heti néhány órát szeretnél, vagy néha fordítanál stb.), vagy hobbiblogot szeretnél indítani, akkor nem feltétlenül fontos.

Ha viszont komolyan szeretnél szolgáltatást nyújtani (pl. magántanítást, fordítást), szemmel is látható mennyiségű bevételt szeretnél elérni, vagy kifejezetten ebből szeretnél megélni, esetleg van saját terméked (könyv, e-könyv, online tanfolyam), vagy a jövőben pénzt szeretnél keresni a blogoddal, akkor nagyon ajánlott egy saját weboldal/blog.

Miért fontos, hogy saját weboldalad legyen?

Mert az biztosan a tiéd

Ezt feljebb már megbeszéltük. A saját weboldaladról csakis te döntesz, senki sem szüntetheti meg akaratod ellenére, vagy változtathatja meg használatának feltételeit (pl. fizetőssé tétel).

Elhelyezhetsz rajta hirdetést / Nem kötelező elhelyezned rajta hirdetést

A legtöbb ingyenes felületen nem engedik, hogy akár saját, akár más hirdetését megjelenítsd a weboldaladon (és ezzel pénzt keress). Nem vehetsz részt pl. partnerprogramokban (ahol jutalékban részesülsz a te oldaladról érkező vevők vásárlásainak összegéből), és nincs Google hirdetés sem. Vagy van… ha akarod, ha nem. Ha az üzemeltető Google hirdetést helyez el az oldaladon, abba sem szólhatsz bele, hogy mit hirdetnek rajta. Az ingyenes weboldalak üzemeltetői ugyanis keresni akarnak a dolgon, nem a két szép szemedért lehet ingyen weboldalad: lehet, hogy ezt Google hirdetések elhelyezésével teszi, és ha nem tetszik, nem tehetsz ellene semmit. Valamit valamiért…

Kinézet

A saját weboldalad, blogod olyan lehet, amilyet szeretnél, és mindig úgy fog kinézni, ahogy szeretnéd. Senki sem fog kívülről belenyúlni és bármit megváltoztatni a tudtod és akaratod nélkül. Te viszont bármikor megváltoztathatsz rajta bármit.

Ingyenes weboldal vagy saját – előnyök és hátrányok

Ingyenes weboldal előnyei: Saját weboldal előnyei:

– teljesen ingyen van

– a tiéd, senki sem veheti el

– nagyon gyorsan elkészül

– te döntöd el, hogy nézzen ki; ha akarod, te bármikor megváltoztathatod, más viszont nem

– könnyen kezelhető

– elhelyezhetsz hirdetést, kereshetsz vele pénzt

– sok embert elérhetsz (pl. a blog.hu egyes cikkei megjelennek az Index blogketrecében)

– semmi olyasmi nem lesz rajta (pl. hirdetések), amit nem szeretnél

– megbízhatóbbnak tűnsz, ha látszik, hogy tudtál és akartál pénzt és időt szánni a honlapodra

Ingyenes weboldal hátrányai:

Saját weboldal hátrányai:

– bármikor megszűnhet

– nincs ingyen (viszont nem drága)

– bármikor megváltozhat a kinézete vagy a felhasználási feltételek

– néhány nap vagy hét, míg elkészül (attól is függ, hogy te készíted vagy szakember)

– nem hirdethetsz rajta

– meg kell tanulnod kezelni (nem nehéz)

– hirdetések jelenhetnek meg rajta az akaratodon kívül

– neked kell olvasókat szerezned

– kevésbé megbízható az ügyfelek szemében

Tehát, ha komolyan gondolod a weboldalt, blogot, nyelvtanítást, fordítást vagy bármit, amivel foglalkozol, érdemes elgondolkodnod azon, hogy saját weboldalra tegyél szert. Évekkel ezelőtt ez még sokkal drágább és bonyolultabb volt, de ma már egyáltalán nem az.

Mi kell egy saját weboldalhoz?

Egy tárhely, egy domain és maga a weboldal.

A tárhely lényegében egy kis szelet egy szerveren, ahol a weboldalad „lakik”. Tárhelyet tárhelyszolgáltatóktól bérelhetsz. Ennek költsége évi 10-15 ezer forint. Ennyiért már jó, minden felmerülő igényedet kiszolgálni képes tárhelyet kapsz. Én a Profitárhelyet ajánlom. Az én weboldalaim is náluk vannak, és nagyon elégedett vagyok velük. (Ha a fenti linkre kattintva rendeled meg a tárhelyedet és/vagy domainedet, azért én jutalékot kapok tőlük. Szóval ha így teszel, köszönöm :))

(Arról, hogy hogyan válassz tárhelyet, itt írtam.)

A domain a weboldalad neve. Domaint tudsz venni a tárhelyszolgáltatódnál, de akár bármelyik másik tárhelyszolgáltatónál is. (Érdemes egy helyen, minek bonyolítani.) Egy domain éves költsége 2-3 ezer forint. (Arról, hogy milyen a jó domain név, itt írtam.)

Egyéni fejlesztésű weboldal vagy CMS?

Maga a weboldal lehet egyedi fejlesztésű vagy alapulhat valamilyen tartalomkezelő rendszeren (CMS – content management system). Az egyedi fejlesztésű weboldalak egyrészt drágák, másrészt a legnagyobb hátrányuk, hogy egyedül sokszor még a legegyszerűbb dolgot sem tudod megváltoztatni az oldaladon, mert nem tudsz programozni, kódolni. Bármilyen változtatást szeretnél, fizetned kell érte a programozónak, aki majd megcsinálja, amikor ráér.

Nekem is volt egyedi fejlesztésű weboldalam, és hát többet nem lesz. Ugyanis, ha csak a weboldalon árult szolgáltatás árát akartam megváltoztatni vagy akciózni, vagy jött valamilyen törvényi változás, pl. a süti törvény (a kis unalmas sáv a weboldalak alján vagy tetején, ami arra figyelmeztet, hogy sütiket használnak), ami miatt hozzá kellett adni valamit a weboldalhoz, máris fizetnem kellett érte, ráadásul sose tudtam, hogy mikor lesz egyáltalán kész. Az én weboldalam nem egy egyszerű bemutakozó oldal volt, hanem annál sokkal bonyolultabb, ez tény. Amikor viszont felmerült bennem az igény egy nyelvtanári bemutatkozó oldalra, biztos voltam benne, hogy nem fogom megengedni, hogy mástól függjek. A tanári oldalam, és ez a blog is, amit most olvasol, WordPressen fut, és mindkettőt én készítettem.

A legismertebb tartalomkezelő rendszerek a WordPress, a Drupal és a Joomla. Ezek közül a WordPress használata a legegyszerűbb. Ha hajlandó vagy megtanulni, egyedül is készíthetsz magadnak weboldalt. Ha más készíti el, és utána betanít a használatára, akkor egyedül is képes leszel tartalmat hozzáadni, megváltoztatni, törölni (pl. blogbejegyzések vagy bármilyen írott vagy képi tartalom), illetve sokféle változtatást végre tudsz hajtani teljesen egyedül. Nem kell más idejétől, kénye-kedvétől függnöd, és nem kell minden apró változtatásért fizetned.

Ha akár most, akár a jövőben pénzt szeretnél keresni a weboldaladdal, akár közvetetten, akár közvetlenül, mindenképp azt ajánlom, hogy legyen saját weboldalad. Viszont ne legyen egyedi fejlesztésű, mert nincs olyan funkciókra szükséged, amiket ne tudna megoldani pl. a WordPress, amit pedig egyedül is kezelhetsz.

Ha szeretnél saját weboldalt egyszerűen, elkészíthetem Neked én, és be is tanítalak a használatára. További részletekért katt ide!