Saját Facebook csoportot indítanál? Ezekre figyelj!

saját Facebook csoportArról már írtam, hogy miért érdemes Facebook csoportokban jelen lenned, illetve, akár sajátot indítanod. Ha úgy döntöttél, saját csoportot szeretnél, a következőket érdemes végiggondolnod:

Nyílt vagy zárt legyen?

A Facebookon háromféle csoport létezik: nyílt, zárt és titkos. A titkos csoportokat ki is zárhatjuk, ezek ugyanis nem jelennek meg sehol senkinek, csak a tagoknak, és csak úgy lehet bekerülni, hogy valaki meghív. Azaz, a titkos csoportok olyannyira titkosak, hogy szó szerint nem is tudsz a létezésükről. Mivel neked az a célod, hogy minél több potenciális diákot, ügyfelet, vásárlót találj, nem akarod titkolni a csoport létezését, úgyhogy lépjünk is tovább.

A nyílt csoportok posztjait bárki láthatja, ha benéz a csoportba, illetve, ha egy nyitott csoport tagjaként posztolsz vagy kommentelsz a csoportba, az megjelenhet az ismerőseid hírfolyamában is. (Ezzel nem árt tisztában lenned, ha tag vagy nyílt csoportokban!) Épp ezért előfordulhat, hogy egyes emberek nem szívesen lépnek be olyan nyílt csoportba, aminek a témáját nem szívesen tárgyalnák ki az ismerőseik előtt. Vannak, akik pl. cikinek érzik a társaik előtt, hogy milyen kérdéseket tesznek fel egy nyelvtanulós csoportban. Pont nemrég láttam, hogy két ilyen csoport adminja is arról számolt be, hogy többen kérték, tegye zárttá a csoportot, mert kellemetlen kérdezniük.

Ezen kívül, azért is jobb ha a csoportod zárt, mert a konkurenciád (ha van) nehezebben tudja másolni az üzleti modelledet (ha van), illetve esetleg „lenyúlni” a csoportod tagjait vagy az ügyfeleidet. Lehet, hogy most azt hiszed, hogy ez túlzás, miért másolna téged bárki… Pedig, ha sikeresnek tűnsz a konkurenciád szemében, előfordulhat, hogy másolni kezdi a termékeidet, hirdetéseidet, marketing stratégiádat, vagy megpróbál keresztbe tenni neked.

Röviden, véleményem szerint semmi sem szól amellett, hogy nyílt csoportot indíts. Aki szeretne belépni, azt nem fogja zavarni, hogy a csoport zárt (sőt, talán még örülni is fog neki). Aki pedig nem lép be (vagy akit te nem engedsz be valamiért), annak nincs is miért belelátnia a csoportodba.

Kit engedsz be?

Amikor létrehozod a csoportot, beállíthatod, hogy bárki hozzáadhatja az ismerősét, illetve bárki jóváhagyhatja bárki más jelentkezését, vagy csak az admin engedélyezheti a jelentkezők belépését. Mindenképp azt ajánlom, hogy csak az admin dönthesse el, hogy ki kerül be a csoportba.

Mi alapján dönts?

Vannak emberek, akik nem azért lépnének be egy csoportba, mert érdekli őket a téma, hanem pl. mert a saját terméküket vagy szolgáltatásukat akarják hirdetni (néha függetlenül a csoport témájától). Az is előfordul, hogy valaki „kamu profillal” jelentkezik, azaz, nem a valódi nevével szerepel. Az, hogy valaki nem a saját nevén szerepel a Facebookon, már eleve gyanús. Vajon mik a céljai, ha a saját nevét nem vállalja? Őszintén szólva, nem tudom, de jobb az ilyet kerülni, mert bármi is a célja, valószínűleg nem teljesen tisztességes. A komolyabb csoportokba pl. nem is veszik fel azokat a jelentkezőket, akiknek nyilvánvalóan fantázianeve van és/vagy a profilképén nem ő (azaz, nem ember) szerepel, hanem pl. egy rajzfilmfigura vagy akár a kutyája. Az is intő jel lehet, ha csak pár napja, hete, hónapja hozta létre a profilját, illetve, ha nagyon sok csoport tagja. (Ezeket az információkat jelentkezéskor látod a neve alatt.)

Mielőtt valakit felvennél a csoportba, érdemes ránézni az idővonalára. Ha nagyon fura, esetleg veszélyesnek vagy gyűlöletkeltőnek tűnő dolgokat posztol vagy oszt meg (extrém példa, de pl. fegyverrel pózol), akkor talán jobb elkerülni a vele való bárminemű kapcsolatot.

Mi a helyzet a konkurenciával?

Azt, hogy a közvetlen konkurenciádat, azaz olyan embereket, akik pontosan azzal foglalkoznak, amivel te, beengeded-e a csoportodba, attól függ, mennyire fontos számodra, hogy a csoport a tiéd legyen. Ha az énmárkádat szeretnéd általa építeni, illetve az a célod, hogy pl. nyelvtanításból élj meg, és a csoportot arra „használod”, hogy folyamatosan legyen elég diákod, akkor logikus lépés, hogy nem engeded be a konkurenciát. Ez azonban visszatetszést válthat ki úgy a fel nem vett jelentkezőkből, mint a tagokból, ha észreveszik.

Ezért nem ajánlom, hogy hangoztasd, vagy a csoportszabályzatban leírd, hogy a csoportba nem veszel fel másik pl. angoltanárt. A legtöbb ember nem vállalkozó, ezért nem értik pontosan, hogy a csoportot nem hobbiból hoztad létre, hanem mert van egy vállalkozásod, és abból élsz. Irigynek, arrogánsnak, beképzeltnek tűnhetsz olyanok szemében, akik nincsenek eléggé tisztában azzal, hogy mit jelent az üzlet, a vállalkozás. Ezért, ha így döntesz, azt érdemes finoman kommunikálni. Több olyan csoportot láttam már, aminek a nevében szerepel az admin neve. Ha a csoportod neve pl. Tanulj angolul Nagy Mónival, vagy hasonló, abból azért kiderül, hogy nem „aki kapja, marja” alapon működik.

Én pl. nem veszek fel más spanyoltanárt a csoportomba, és bár a csoport nevében nem szerepel a nevem, a csoportszabályzatban a teljes nevem, és a weboldalam linkje is szerepel. Ebből, akinek van egy kis üzleti tapasztalata, rájön, hogy ez az én csoportom, és nem egy általános nyelvtanulós csoport. Admin vagyok egy másik csoportban is, amit eredetileg egy nyelvtanuló hozott létre, majd több spanyoltanárt is megtett adminnak. Ebbe a csoportba spanyoltanárokat is felveszünk. Az viszont tény, hogy csak az hirdetheti, hogy nyelvórát adna, aki rendszeresen foglalkozik a csoporttal, posztol, válaszol a kérdésekre stb.

Honnan tudod, hogy valaki a konkurenciád?

Mielőtt bárkit felvennél a csoportodba, ugyebár megnézed a profilját. Abból vagy kiderül, vagy nem. Ha nem derült ki, és felvetted a csoportba, majd utólag derül ki valahogy, de az illető valójában semmi rosszat nem csinál, nem szegi meg a csoportszabályzatot, akkor már nem túl elegáns megoldás kirakni a csoportból. Az én csoportomban is van néhány spanyoltanár, akikről ez később derült ki, de nem rakom ki őket, mert az valóban nem lenne szép.

Dönthetsz úgy is, hogy beengeded a közvetlen konkurenciádat a csoportba. Ennek az az előnye, hogy színesebb lesz a csoport (nem te leszel az egyetlen hozzáértő, aki válaszolni tud kérdésekre), a tagok használhatják a csoportot magántanár keresésre is (mindenki igényeit nem tudod kielégíteni, hiszen nem tudsz az országban, vagy a világon, bárhol órát adni ha az adott diák pl. nem szeretne Skype-os órát), kevesebbet kell foglalkoznod a csoporttal (mert más is válaszol a kérdésekre, illetve posztol).

A csoportszabályzat

Jó, ha van, ugyanis vitás esetben lehet rá hivatkozni. Ezért érdemes minden olyan eshetőséget végiggondolni, ami felmerülhet: főleg, hogy mit nem szabad csinálni a csoportban. Ha valaki megszegi az előre lefektetett szabályt, hivatkozhatsz arra, hogy le volt írva, nem mentség, hogy nem olvastad el. Azt azért érdemes tudnod, hogy a legtöbb ember nem olvassa el a csoport szabályzatát, ahova belép. Ezért szokták kiemelt posztként kitűzni a csoport bejegyzései elé. Sőt, láttam már olyat is, hogy a csoport borítóképére volt ráírva, hogy olvasd el a csoportszabályzatot. (Ez utóbbi kicsit extrém megoldás, szegény adminnak már biztosan tele volt a hócipője a szabályszegőkkel.) Ha nem tudod, mit írj a csoportszabályzatba, nyugodtan olvasd el az enyémet, fogalmazd át a szükségleteidnek megfelelően, és használd.