Saját domainre költöztetnéd a blogodat?

Blog költöztetéseValamelyik ingyenes blogmotort használod, de kinőtted az ezek által nyújtott kereteket, és saját domainen futó, teljesen saját blogot szeretnél? Nem igazán tudod, hogy hogyan is fogj hozzá? Mi az a domain, meg a tárhely? A CMS-t eszik vagy isszák, és mi a különbség a wordpress.com és a wordpress.org között? Ne aggódj, nem olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik.

 

 

Mi kell ahhoz, hogy saját weboldalad legyen?

      • tárhely

A tárhely lényegében egy bérelt rész egy szerveren, itt lakik a weboldalad. Éves díjat kell fizetned érte.

Nagyon sok tárhelyszolgáltató közül választhatsz, magyarok és külföldiek közül is.

Milyen szempontok szerint válassz tárhelyszolgáltatót?

Ha fontos, hogy az ügyfélszolgálattal tudj kommunikálni, válassz magyart. Én, annak ellenére, hogy jól beszélek angolul, mindenképp magyar szolgáltatót kerestem, mert úgy éreztem, jobban megbízom egy közelebbi szolgáltatóban, akivel a nyelven túl is jobban megérthetjük egymást.

Fontos, hogy jó legyen az ügyfélszolgálata, azaz, gyorsan és érthetően válaszoljanak az e-mailedre, ha pedig 24 órás telefonos ügyfélszolgálatuk van, az még jobb (örülni fogsz, ha szombaton történik valami a blogoddal). Érdemes e-mailben kérdezni tőlük valamit, így meglátod, milyen gyorsan, és hogyan válaszolnak. A “hogyan” alatt azt értem, számodra mennyire érthetően, illetve segítőkészek-e. Ha van élő online ügyfélszolgálatuk (chat) az még jobb, próbáld ki.

Szintén fontos, hogy lehetőség szerint legyen napi mentés (ha baj történne a weboldaladdal, a tegnapi állapotában vissza tudják állítani).

Általában több csomag közül választhatsz. Egy egyszerű blog számára 1 GB méret elég lehet, ha nincs rajta nagyon sok poszt, és főleg sok kép. Ha nem okoz gondot pár ezer forinttal többet fizetni és/vagy sok képet szeretnél feltölteni, esetleg már sok régebbi posztod van, azt tanácsolnám, hogy inkább 2-3 GB-s csomagot válassz, hogy biztosan elég legyen, illetve ne nődd ki egy ideig. A csomag kiválasztásánál azt is nézd meg, hogy hány e-mail címed lehet, illetve, hány weboldalt helyezhetsz el a tárhelyen (ha több weboldalt szeretnél). Ha kisebb tárhellyel kezded, de idővel nagyobbra lesz szükséged, bármikor válthatsz nagyobb csomagra, a blogot költöztetni emiatt nem kell.

Én a Profitárhelyet ajánlom, mert nagyon jó az ügyfélszolgálatuk, napi mentés van és több csomag közül is választhatsz. Az én weboldalaim is náluk vannak és nagyon elégedett vagyok. (Ez egy partnerlink, azaz, ha a linket követve fizetsz elő tárhelyre vagy domainre, azért én kapok egy kis jutalékot. Ha így teszel, köszönöm :))

Arról, hogy hogyan válassz tárhelyet, itt írtam bővebben.

Mennyibe kerül?

Egy blog szükségleteinek megfelelő tárhely évi 7-15 ezer forint, szolgáltatótól és csomagtól függően.

      •  domain

Ez a weboldalad neve. Magán a nevén túl azt is el kell döntened, hogy mi legyen a végződése: .hu vagy .com esetleg valami más? Ez leginkább attól függ, hol élnek az olvasóid, látogatóid, illetve, hogy milyen nyelvű a blogod (a kettő általában összefügg).
Arról, hogy milyen a jó domain név, itt írtam.

Mennyibe kerül?

Évi 3-4 ezer forint (minden évben meg kell újítani, amíg használni szeretnéd).

      •  maga a weboldal és az, aki elkészíti

Mi az a CMS?

Régebben minden weboldal egyedi programozással készült. Azaz, leült a programozó, és addig írta a bonyolult kódokat, amíg a semmiből weboldal nem lett. Ma már más alternatíva is létezik: vannak ún. CMS-ek, azaz tartalomkezelő rendszerek. Ezek egyszerűen szólva előre megírt programok, amelyek segítségével weboldalakat lehet létrehozni, ahogyan pl. a szövegszerkesztővel dokumentumot. A szövegszerkesztőt már készen kapod, te csak magát a szöveget írod meg a segítségével. A legismertebb ilyen CMS-ek a WordPress, a Joomla és a Drupal. CMS segítségével sokkal könnyebb weboldalt készíteni, mint egyedi programozással.

Mi a különbség a wordpress.com és a wordpress.org között?

A WordPress eredetileg egy blogok létrehozására való CMS volt, de mára már rengeteget fejlődött és már egyáltalán nem csak blogot lehet vele készíteni. Olyannyira nem, hogy a világon létező összes weboldal 26%-a WordPressen fut! Nem meglepő, hogy ha blogolásról van szó, ez a legnépszerűbb választás. Többek között azért is, mert a WordPress nem feltétlenül bonyolultabb a szövegszerkesztődnél. Ha úgy érzed, van időd, energiád, kedved, affinitásod, megtanulhatod egyedül is a használatát, és elkészítheted a saját weboldaladat, illetve blogodat. Valószínűleg beleőszülsz párszor, ahogyan én is, hiszen azért bele kell tanulni, de nem lehetetlen. Vagy kereshetsz valakit, aki ért hozzá, és nem kell beleőszülnöd. (Még ha más is készíti el és betanít a használatára, önállóan is képes leszel bármilyen módosítást végrehajtani.)

De miért van kétféle WordPress?

Nos, a wordpress.com valójában egy ingyenes blogmotor. Azaz, ha ezen van blogod, az nem teljesen a tiéd, és a domain is tartalmazza a wordpress.com végződést. Cserébe olyan egyszerű rajta egy blog létrehozása és használata, mint bármelyik ingyenes blogmotor esetében. (A többi ingyenes között is van olyan, ami WordPressen alapul, annak lebutított változata.)

A wordpress.org, na az az igazi! Ez lényegében egy program (amit a wordpress.org oldalról tölthetsz le, mily meglepő :)), maga a CMS, amit le kell töltened a tárhelyedre. A WordPress teljesen ingyenes, bármikor letöltheted, ahányszor akarod. Mindenképp kell hozzá tárhely és domain. Ezek nélkül nem működik (ahogyan más weboldal sem). Olyan, mint pl. egy szövegszerkesztő, amit letöltesz a számítógépedre. Viszont kell hozzá számítógép, mert különben hova töltöd le? Na, pont így kell a WorddPressnek a tárhely és a domain.

A két WordPress közötti különbségekről itt olvashatsz bővebben.

Hogyan tovább?

Ha elég elszánt vagy, megtanulhatod a WordPress használatát és elkészítheted te magad. Én is így tettem. Ha nincs hozzá kedved vagy időd, vagy túl bonyolultnak tartod, megbízhatsz valakit vele. (Pl. akár engem :))

Ha letöltötted és telepítetted a WordPresst, sablont kell választanod. Rengeteg ingyenes sablon közül választhatsz. Ezek jobban testreszabhatóak, mint az ingyenes blogmotorok sablonjai, de mégiscsak sablonok, tehát bármennyire nem lehet megváltoztatni őket. Viszont rengeteg féle van, a választék igazán elég nagy. Persze cserélhetsz is sablont, bármikor, de mivel nem mindegyik tud mindent, csak óvatosan (előtte mindenképp készíts egy mentést), mert bizonyos funkciók elveszhetnek, ha az új sablon nem támogatja őket.

Vannak olyan sablonok, illetve bővítmények is, amelyekkel szinte bármilyen kinézetű blogot létrehozhatsz viszonylag egyszerűen. Ezeket page builddereknek hívjuk, és általában fizetősek. Ilyen pl. a Divi, az Avada, vagy az Elementor. Az  Elementor ingyenes változata is rengeteg funkciót tartalmaz, a legtöbb weboldal esetében nincs is szükség a fizetősre.

A régi blog tartalmának átköltöztetése általában az onnan való exportálásból és a WordPressbe való importálásból áll. (Keresd meg ezeket a funkciókat a blogod adminfelületének valamelyik menüpontjában.)

WordPress telepítésével, különféle beállításokkal kapcsolatban találhatsz rengeteg blogot, illetve Youtube videót. Ne feledkezz meg a blogod biztonságossá tételéről, és a tendszeres mentésről sem!

Összegzésül, a lépések:

– tárhely és domain kiválasztása, kifizetése

– WordPress telepítése

– sablon kiválasztása és testreszabása

– régi tartalom átköltöztetése

További jó blogolást! 🙂