Miről írj a nyelvi blogodba?

blogMa már bárki írhat blogot, akár ingyen is. Ami a legtöbbeket, akikben egyáltalán felmerült már a gondolat, gyakran visszatartja az attól való félelem, hogy nem tudnak majd miről írni, főleg hosszú távon. A másik visszatartó erő pedig az, hogy rendszeresen kell publikálni. Ez utóbbi részben ugyanoda vezethető vissza: de miről írjak rendszeresen?

Ülj le, és írj ötleteket!

Témakörökre is bonthatod: nyelvtan, kulturális-civilizációs témák, nyelvtanulás / nyelvvizsgatippek. Gyakorló nyelvtanárként jól tudod, hogy melyek azok a témák, amik a diákoknak a legtöbb gondot okozzák az adott nyelvvel kapcsolatban. Az igeidők? A módbeli segédigék? A kötőmód? Az igevonzatok? Rengeteg olyan téma van, amivel minden nyelvtanulónak meggyűlik a baja előbb-utóbb.

Írj olyan témákról is, amelyek kevésbé tűnnek fel egy nyelvkönyvben, amelyek csak úgy felmerülnek tanulás közben, de nincsenek rendszerezve.

Inspirálódj másoktól!

Olvasd nem csak az általad tanított, de akár az általad beszélt más nyelveket oktató tanárok blogjait, és persze kövess külföldi blogokat is, amelyeket jórészt anyanyelvi tanárok írnak.

Az inspirálódás és a plagizálás, másolás, fordítás közötti vonalat viszont ne lépd át.

Ajánlj!

Könyvajánló, filmajánló. Miből készülj középfokú írásbeli nyelvvizsgára, szóbelire, felsőfokúra, gazdaságira, érettségire stb. Összehasonlíthatod a különböző nyelvvizsgákat, vagy írhatsz könyvrecenziót nyelvkönyvről, szótárról.

Gondolj a nyelvvizsgázókra!

Nekik különleges igényeik vannak, és nagyon örülnek, ha segítséget kapnak olyan népszerű és „mumus” témákban, mint pl. a képleírás, levélírás. Képleírés esetében ez konkrét kép leírását is jelentheti, azaz, fogsz egy képet és leírod mi az, amit egy nyelvvizsgán el lehetne róla mondani. Mellékelhetsz hozzá szószedetet is.

Gyűjts!

Az én olvasóim imádják a szószedeteket! Véletlenül találtam pár szószedetet, amit még az egyetemi hallgatóimnak készítettem évekkel ezelőtt. Gondoltam, jó lesz blogposztnak, kész anyag, egy az egyben használható. Na, hát azóta szószedeteket gyártok, mert imádják.

Készíthesz gyűjteményt bármi olyasmiből, amiből sok van és hasznos: pl. online feladatokat tartalmazó weboldalak, nyelvtanulós platformok (pl. Duolingo, busuu) stb.

Kérdezz!

Kérdezd meg az olvasóidat, vagy akár a diákjaidat, hogy milyen témáról olvasnának szívesen, vagy éppen mi okoz nekik gondot.

Válaszolj!

Blogposzt születhet azokból a valós kérdésekből is, amiket feltesznek a diákjaid, vagy akár kommentben kapsz egy Facebook csoportban vagy a blogodon.

Hívj vendéget!

Jelentess meg a blogodon vendégposztot. A vendégposzt olyan poszt, amit valaki más, pl. egy másik nyelvtanár ír a blogodra. Természetesen a valódi szerző nevének megemlítésével. Te is írhatsz vendégposztot más blogjára. Pl. egy más nyelvet tanító tanár, aki ezáltal nem konkurenciád, írhat egy posztot nyelvtanulási tippekről vagy bármiről, ami nyelvtől független, de a nyelvtanuláshoz, vagy általában a tanuláshoz van köze.

Tervezz előre!

Készíts publikációs naptárat. Már említettem, hogy jó, ha vannak előre megírt posztjaid, hogy ne kelljen állandóan versenyt futnod az idővel, vagy azon idegeskedned, hogy holnap ki kellene mennie az új posztnak, de nincs időd/ihleted/energiád megírni. Két hétre, de akár egy hónapra előre írd fel, hogy melyik nap mit publikálsz, és írd is meg a cikkeket. Ha kész, előre időzítheted is a megjelenést a blogodban, azaz nem kell arra figyelned, hogy adott napon élesítsd a posztot.