Mikor és hogyan emelj árat?

Áremelés magántanárkéntHa már egy ideje vannak magántanítványaid, eljön a pillanat, amikor úgy érzed, itt az ideje megemelni az óradíjadat.

Talán azért, mert már magasabb óradíjért dolgoznak más tanárok is, azaz, ők már emeltek árat. Ha te nem teszed, egyrészt túl olcsónak tűnsz, ami nem kelt jó benyomást, másrészt miért kérnél kevesebbet, mint amit kérhetnél?

Az is lehet, hogy alacsonyabb árat határoztál meg, amikor elkezdted a tanítást, mert nem volt még kellő tapasztalatod, esetleg még nem volt meg a nyelvszakos diplomád, de ma már van tapasztalatod és/vagy megszerezted a diplomádat, így kérhetsz többet, mint eddig.

Mielőtt árat emelnél, érdemes megnézni, hogy a hozzád hasonló tanárok mennyit kérnek egy óráért, nehogy túl drága, vagy túl olcsó legyél. Illetve, ha az átlagnál drágább szeretnél lenni (vagy olcsóbb, bár ennek csak kivételes esetekben van értelme), nem árt tudni, mi az átlag. (Arról, hogy hogyan állapítsd meg az áraidat, itt írtam.)

Ha tehát úgy döntöttél, hogy árat emelsz, és azt is tudod, mekkora lesz az új óradíjad, már csak az a kérdés, hogy mikor és hogyan tedd meg úgy, hogy ne veszítsd el a diákjaidat.

Mikor emelj árat?

Kézenfekvő megoldásnak tűnik év elejétől árat emelni, hiszen sok helyen történik így, ezért nem meglepő, a diák is természetesebbnek veszi. Ha valamilyen, a diák számára is meghatározható időponthoz kötődik az emelés, azt logikusabbnak érzi, pl. emelhetsz díjat az új tanévtől. Ha nem szeretnél év végéig várni, mert mondjuk januárban olvasod ezt a posztot, akkor lényegében bármelyik hónap első napjától is megteheted. Én emeltem már árat júniustól is. Arra mindenképp figyelj, hogy ne túl gyakran tedd. Ha a megfelelő árakon dolgozol (azaz nem túl olcsón), akkor elég évente egyszer elgondolkodnod az emelésen.

Kinek emelj árat?

Ez talán meglepően hangzik elsőre, de bizony attól is függ a megfelelő időpont, hogy egyes diákokat mióta tanítasz. Igazságtalannak tűnhet, ha nem mindenkinek egyszerre emelsz árat, de valójában az lenne igazságtalan, ha nem így tennél. Akit múlt hét vagy a múlt hónap óta tanítasz, nála nagyon rosszul venné ki magát, ha máris megemeled az óradíjadat. Érdemes eldönteni, hogy mennyi időnként vizsgálod felül az áraidat. Mivel vezetsz listát a megtartott órákról (ugye vezetsz listát?), megteheted azt, hogy akkor emelsz az új diákoknak, akiket nem érintett az emelés, amikor pl. már 6 hónapja tanítod őket. Ha nincs rá különösebb okod, 6 hónapon belül vagy ennél gyakrabban nem jó ötlet árat emelni. Ha emelésen gondolkodsz, érdemes az új diákoknak már az új áron ajánlani az órákat, a régieket pedig majd felzárkóztatod év elején, szeptemberben, vagy amikor elérik nálad a 6 hónapot.

Ha van olyan diákod, aki heti sok (pl. 3 vagy több) órát vesz, vagy esetleg egy család több gyerekét tanítod, és így családon belül összejön a heti sok óra (nálam pl. van ilyen), dönthetsz úgy, hogy nekik most nem is emelsz árat (hanem majd a következő emelésnél a mostanira), tekintettel a nagy mennyiségű órára és arra, hogy nekik emiatt hirtelen sokkal drágább is lenne.

Ha csomagban is árulod az órákat, megteheted, hogy a csomag árát nem most emeled (hanem majd szintén következő alkalommal), csak az egyesével megtartott órákét. Ezzel arra is ösztönözheted a diákjaidat, hogy inkább csomagban vegyék az órákat. Ebben az esetben érdemes lejárati időt megadni a csomagokhoz, amin belül fel kell őket használni, különben elvesznek. Ezzel megelőzhető a túl gyakori óralemondás is, hiszen a diák érdeke, hogy a kifizetett órák meg legyenek tartva, ne vesszenek el.

Mindenképp értesítsd a diákjaidat időben a közelgő emelésről, akár egy hónappal is korábban. Így van idejük átgondolni a pénzügyekiket, és nem hirtelen növekszenek meg a kiadásaik.