Miért készíts online tanfolyamot?

online tanfolyamManapság egyre népszerűbbek az online tanfolyamok, hiszen a készítőjük és a diákok számára is kényelmesek. Az oktatónak csak egyszer kell elkészítenie, a diák akárhol és akárhányszor megnézheti.

Te milyen előnyökre tehetsz szert, ha van saját online tanfolyamod? Vajon melyek azok a buktatók, amikről senki sem beszél szívesen?

Előnyök, és néhány ötlet

  •  miután egyszer elkészült, anélkül is pénzt kereshetsz vele, hogy aktívan megdolgoznál érte. Azaz, nem kell személyesen megtartanod az órát, oktatást, tanfolyamot, hanem az „megtartja magát”, számodra passzív jövedelmet generálva. (A passzív jövedelem olyan bevétel, ami akkor is érkezik, ha épp nem dolgozol. Itt írtam róla bővebben.)
  • előfordulhat, hogy aki előfizet pl. a kezdő tanfolyamodra, később nyelvórákat szeretne majd venni, és ki mástól, ha nem tőled. Persze, ha elégedett volt a tanfolyammal. Ha a tanfolyamod pl. 20.000 forint, és utána valaki a diákod is lesz, mondjuk heti 2 órában, akkor 2.500×8=20.000, tehát egy hónapban kifizet annyit, amennyit a tanfolyamért fizetett, ráadásul több hónapon át. Igaz, hogy ezért a pénzért dolgoznod kell, de ha csak a tanfolyamodból nem tudsz megélni, vagy nem szeretnéd abbahagyni a tanítást, mert szeretsz tanítani, ez segít, hogy mindig legyen elég diákod.
  •  egy saját online tanfolyam jót tesz a hitelességednek, szakmai megbízhatóságodnak, személyes márkádnak is. Ezen kívül a segítségével ki is emelkedhetsz a többi nyelvtanár közül, akiknek nincs tanfolyamuk.
  •  ha több terméked van, lehet, hogy az, aki megvette a tanfolyamodat, és elégedett volt vele, más termékedet is megveszi. Főleg, ha ezek egymásra épülnek (különböző szintű vagy témájú tanfolyamok), vagy kiegészítik egymást (munkafüzet megoldókulccsal, akár különböző témákban, pl. elöljárószavak). Ezért fontos, hogy a már meglévő vásárlót ne veszítsük el. Legyen zárt Facebook csoportod, nem feltétlenül csak a vásárlóidnak, de őket mindenképp hívd meg, mert másoknak is megemlítik majd a termékeidet, ők pedig hitelesek mások számára, hiszen kipróbálták. Ha nincs saját csoportod, lehet hírleveled.

A buktatók

Sok olyan cikket olvasok online tanfolyamokról, e-könyvekről, amelyek rózsaszín ködben festik le a passzív jövedelemszerzést. Nem is kell dolgozni, dől a lé, szabad vagy, azt csinálsz, amit akarsz, amikor és ahonnan akarsz, hiszen a tanfolyamod/könyved dolgozik helyetted.

„Egyik napról másikra meggazdagszol és/vagy nem kell dolgoznod”

Ez az egyik legnagyobb tévhit. Tapasztalatból mondom, mert néhány évvel ezelőtt még én is így gondoltam, de rá kellett jönnöm, hogy ez nem feltétlenül így működik. Úgy gondolom, a legtöbb online üzletnek, illetve online tevékenységgel foglalkozó embernek az a célja, azért foglalkozik azzal, amivel, mert el szeretné érni a passzív jövedelem és/vagy kevés munka által biztosított szabadságot. Ezzel nincs semmi baj, bárcsak mindenki így élhetne! Ez azonban nem egyik napról a másikra történik, és sok tényezőtől függ, hogy sikerülhet-e. Az egyik legfontosabb tényező a piac: van-e elegendő fizetőképes kereslet a termékedre, illetve elég nagy-e a piacod. Szokták mondani, hogy a magyar piac kicsi. Ez persze attól függ, hogy mit akarsz eladni, szóval van, amire igaz, és van, amire nem. Természetesen azt is figyelembe kell venned, hogy foglalkozik-e valaki azzal, amivel te. Ha igen, az nem feltétlenül rossz, mert azt jelenti, van a terméknek piaca, van iránta kereslet. Az már más kérdés, hogy ez a piac hány ugyanazzal a dologgal foglalkozó embert tud eltartani. Ezt is figyelembe kell venned.

Ezért fontos, hogy ne számíts arra, hogy készítesz egy tanfolyamot, és többé nem kell dolgoznod. Ha van elég fizetőképes kereslet a piacodon, akkor akár el is érheted ezt, de idő kell hozzá. (Valamennyit akkor is kell dolgoznod, mert a tanfolyamot marketingezni kell, néha esetleg fel kell újítani stb.)

„Nem kerül semmibe”

A másik buktató az, hogy alacsony ráfordítási költségről beszélnek. Persze, kinek mi az alacsony… Ahhoz, hogy elkészítsd a tanfolyamot, talán valóban nem is kell pénzt költened, hiszen nagyon jó ingyenes programok, weboldalak léteznek, amelyek biztosítják a technikai hátteret, és még akár a terjesztést is. Ahogyan ahhoz sem kell különösebb anyagi ráfordítás, hogy Skype-on nyelvet taníts (ami nem igaz, mert kell hozzá internet és laptop, de ugye ezeket adottnak vesszük, hiszen mindenkinek van…), ahhoz sem kell feltétlenül pénz, hogy tanfolyamot készíts. A probléma nem is itt van, hanem ott, hogy oké, hogy van egy tanfolyamod, de hogyan fog bárki is tudomást szerezni róla? Az a helyzet, hogy a pénzért való hirdetést nem lehet megúszni. Az persze segít, ha van egy jó blogod, Facebook oldalad (de inkább Facebook csoportod), és ezeknek olvasói, követői. Ezek segítségével egyáltalán nem lehetetlen vevőt szerezni úgy, hogy nem hirdetsz. Ahhoz viszont nagyon jónak, és főleg nagyon szerencsésnek kell lenned, hogy így elég bevételt szerezz. Azaz, lehet, hogy eladsz havi 2 tanfolyamot, de valószínűleg ennél többet szeretnél. (Ha neked ennyi is elég, az tök jó, akkor nincs szükséged hirdetésre.)

A hirdetési költségekről valamiért mindenki mélyen hallgat. Pedig ingyenes módszerekkel nem fogsz tudni annyit eladni, amennyit szeretnél. (Kivéve persze, ha mondjuk 100.000 forintba kerül a tanfolyamod és havi három eladás elég, és ezt sikerül is elérned tartalommarketinggel, azaz blogolással, Facebookon való megosztással.) A Facebooknak, illetve a Google Adwordsnek köszönhetően ma már sokkal olcsóbban és hatékonyabban hirdethetünk, mint a tévéreklámok és újsághirdetések korában, de arra azért számíts, hogy havi pár tízezer forintot hirdetésre kell szánnod.