Mi a különbség a wordpress.com és a wordpress.org között?

wordpress.com vagy wordpress.orgAmikor WordPressről beszélünk, általában egyértelműen a WordPress.org-ra gondolunk, ám ez nem feltétlenül egyértelmű mindenkinek, aki még nincs otthon a témában. Ugyanis két WordPress létezik. Sokszor látom Facebook csoportokban, hogy ez félreértésekhez vezet, pl. amikor valaki valami olyat szeretne csinálni a weboldalával amit a .com-os verzió nem tesz lehetővé, és akkor szembesül vele, hogy ez a WordPress nem az a WordPress…

De mi a különbség a kettő között?

A fő különbség lényegében az, hogy ki fizeti a tárhelyet: te vagy nem te.

A további különbségek pedig nagyrészt ugyanazok, mint az ingyenes platformok (Wix, Weebly, Webnode stb.) és egy saját weboldal között.

A wordpress.com lényegében egy ingyenes blogplatform, mint amilyen pl. a Blogger vagy a Cafeblog. A választható sablonokból gyorsan és egyszerűn létrehozható egy blog vagy weboldal. A domain név azonban kiegészül a wordpress szóval, tehát a weboldalad neve így néz ki: weboldalamneve.wordpress.com

Egy üzleti weboldal esetében, tehát ha terméket vagy szolgáltatást kínálsz a weboldaladon, profibb, megbízhatóbb hatást vált ki, ha saját domained van.

A wordpress.com esetében van ugyan lehetőség különböző csomagok megvásárlásával eltüntetni a wordpress szót a domainből, illetve plusz sablonokra és funkciókra is szert tehetsz, azonban ezek a csomagok éves díja magasabb, mint egy saját tárhely és saját domain éves díja, így anyagilag sem feltétlenül éri meg.

A wordpress.org ezzel szemben egy ún. tartalomkezelő rendszer (CMS – content management system), amelyhez saját tárhey és domain szükséges. Maga a rendszer teljesen ingyenes. Le kell töltened a számítógépedre, onnan fel a tárhelyedre, ezután pedig te magad, vagy egy weboldalkészítő szakember kialakítja a weboldaladat, amit utána neked kell üzmeltetned, karbantartanod. (Ezzel megbízhatsz szakembert is, de az már természetesen szintén pénzbe kerül.) A nagyobb rugalmassággal, jobb testreszabhatósággal és több szabadsággal azonban együtt jár az is, hogy a weboldalad működése, működtetése a te felelősséged.

 

Hasonlítsuk össze a két WordPress közötti különbségeket:

wordpress.com

wordpress.org

Csak regisztrálnod kell az oldalon, és a választható sablonok közül egyet kiválasztva gyorsan és egyszerűen létrehozhatod a blogodat vagy weboldaladat.

Le kell töltened a rendszert, majd feltöltened a tárhelyedre, ezután önállóan (vagy szakember segítségével) létrehozni és üzemeltetni a weboldaladat.

Csak a rendelkezésre álló sablonok közül választhatsz. Sablont feltölteni nem lehet. (A fizetős csomagokban több sablon és egyéb funkciók is elérhetőek, de nem bármi.)

Bármelyiket választhatod a több, mint 4.000 ingyenes sablon közül, de vásárolhatsz fizetőset is.

Nem tölthetsz fel pluginokat, azaz bővítményeket. (A pluginok különféle funkciókkal látják el a weboldaladat.)

Bármilyen ingyenes vagy fizetős plugint használhatsz.

A sabon, illetve a weboldal nem módosítható, nincs lehetőség programozással belenyúlni, nem férsz hozzá az adatbázishoz.

Szükség esetén programozással is megváltoztatható a kód, a kinézet, a funkciók. Hozzáférsz az adatbázishoz.

Nem használhatsz page buildert (Elementor, Divi, Avada stb.), hiszen nem tölthetsz fel sem sablont, sem plugint.

Használhatsz page buildert.

Valószínűleg lesz rajta reklám, hirdetés, amibe nincs beleszólásod.

Senki sem tehet semmit a weboldaladra, te viszont bármit tehetsz (természetesen a törvényesség keretein belül)

A frissítésekről, biztonságról, a weboldal működéséről a platform üzemeltetői gondoskodnak, neked nincs vele semmi dolgod.

A weboldalad biztonságáról, karbantartásáról neked kell gondosodnod (vagy felfogadni valakit, aki havidíjért foglalkozik vele helyetted).

A domained egy aldomain, aminek a vége wordpress.com (vagy előfizethetsz valamelyik fizetős csomagra)

Saját domainneved lesz, amiért ugyan fizetned kell, de éves szinten sokkal jobban megéri, mint a wordpress.com fizetős csomagjai.

Melyiket válaszd?

Ha egyszerű és gyors megoldást szeretnél, nincsenek nagy igényeid a kinézet és a funkciókat illetően, garantáltan ingyenes megoldást keresel, és nem zavar, hogy a blogod, weboldalad címében szerepelni fog a wordpress szó, illetve a weboldaladon megjelenő hirdetések sem zavarnak, akkor a wordpress.com megfelel számodra. Tipikusan egy személyes blog, vagy legalábbis nem üzleti célra használt blog esetében megfelelő választás lehet.

Mivel mindkettő WordPress, ha bármikor úgy érzed, hogy saját weboldalra váltanál, a tartalmak könnyen átvihetőek, azaz exportálhatóak, majd pedig a saját tárhelyen és domainen futó webodaladba importálhatóak, tehát pl. az esetleg évekre visszanyúló blogposztjaid nem fognak elveszni.

Ha üzleti célú weboldalt és/vagy blogot szeretnél, akkor mindenképp a wordpress.org-ot ajánlom, mert professzionálisabb benyomást nyújt, és bármilyen funkció megvalósítható rajta, amire kisvállalkozóként szükséged lehet. Mivel a rendszer ingyenes, és rengeteg ingyenes sablon és plugin is létezik hozzá, akár ingyen is lehet weboldalad, illetve szinte ingyen, hiszen a tárhelyet és a domaint mindenképp ki kell fizetned. Ha van időd és energiád, önállóan és ezáltal ingyen is létrehozhatod a weboldaladat, de szakembert is felkérhetsz rá.