Mennyibe kerül valójában egy WordPress weboldal?

Mennyibe kerül egy WordPress weboldal?A WordPressről mindenki tudja, aki csak egy kicsit is hallott róla, hogy ingyenes. Ez így is van, azonban egy saját WordPress weboldalnak valamekkora költsége mégis van. De mekkora?

Ez természetesen, mint minden más termék vagy szolgáltatás esetén, függ attól, hogy milyen minőséget szeretnél, és milyen funkciókra van szükséged a weboldaladon.

Milyen költségekkel  számolj, ha szeretnél egy saját WordPress weboldalt?

Amire mindenképp szükséged lesz, az a tárhely és a domain.

A tárhely egy szelet egy szerveren, ahol a weboldaladat alkotó fájlok találhatóak. Tárhelyet tárhelyszolgáltatóktól bérelhetsz. Azaz, lényegében kibérelsz egy helyet egy szerveren, és évente fizeted a bérleti díjat. (Komolyabb, nagy forgalmú weboldalak esetén saját szervert is bérelhetsz, ami természetesen jóval drágább.)

Mennyibe kerül a tárhely?

Összehasonlítottam több magyar tárhelyszolgáltató legkisebb csomagját: 4.300-9.900 forint + ÁFA közötti árakkal érdemes számolni. Ez a legkisebb csomag, ami egy bemutatkozó oldalnak elég, de pl. ha blogot is szeretnél rá, akkor előbb-utóbb nagyobbra kell váltanod. (Ha tele lesz a tárhelyed, bármikor válthatsz nagyobbra, ehhez nem kell a weboldaladat elköltöztetni, semmi dolgod nincs vele, csak megrendeled a szolgáltatótól a nagyobb csomagot, és kifizeted.)

Arról, hogy hogyan válassz tárhelyet ingyenes e-könyvemben olvashatsz bővebben.

A domain a weboldalad neve. Az enyém pl. nyelvmarketing.hu

Domaint vehetsz annál a tárhelyszolgáltatónál, ahol a tárhelyet veszed, de vehetsz másiknál is, ekkor viszont össze kell kötni a domaint a tárhelyeddel, amiért ha nem egyedül csinálod, fizetned kell valakinek. Emiatt is egyszerűbb, ha annál a szolgáltatónál veszed meg a domaint, ahol a tárhelyet.

Mennyibe kerül a domain?

Az összehasonlított magyar szolgáltatók árai alapján egy .hu végződésű domain ára 2.500-3.000 forint + ÁFA két évre. Egy .com végződésű domain ára pedig 2.700-3.500 forint + ÁFA egy évre. Ezt is, ahogyan a tárhelyet, évente meg kell hosszabbítanod.

Arról, hogy hogyan válassz domaint szintén olvashatsz az ingyenes e-könyvemben.

Ha van tárhelyed és domained, akkor a továbbiakban bármilyen további költség nélkül is lehet saját WordPress weboldalad, amennyiben te készíted el.

Ha más készíti a weboldaladat, az az aloldalak számától és az általad igényelt funkcióktól függően 50.000 forinttól a csillagos égig terjedhet.

Mi a helyzet a sablonokkal és a pluginekkel?

A WordPress weboldalak sablonokból és pluginekből állnak.

A sablon a weboldal egy előre elrendezett kinézete, amit kisebb vagy nagyobb mértékben testre lehet szabni, azaz át lehet alakítani. Léteznek ingyenes és fizetős sablonok is.

Az ingyenes sablonok kevésbé testreszabhatóak, tehát csak kis változtatásokat lehet rajtuk végrehajtani, illetve csak olyasmit lehet rajtuk megváltoztatni, és csak olyanra, amit és amilyenre azt a sablon megengedi. Ezért, amikor sablont választasz, tudnod kell előre, hogy melyek azok a funkciók és testreszabási lehetőségek, amelyekre neked mindenképp szükséged van. Pl. van-e lábléc menü, hiszen általában a láblécben menüként helyezkedik el az Adatkezelési Tájékoztató, az ÁSZF és az Impresszum. Ezek pedig törvény által előírt részei egy weboldalnak, ha azon üzleti tevékenységet folytatsz (azaz, pénzt keresel vele) és/vagy személyes adatokat gyűjtesz (pl. hírleveled van).

Jelenleg több, mint 4.000 ingyenes sablon közül választhatsz a wordpress.org oldalon. (Ingyenes sablont csak innen tölts le, mert csak ezek biztonságosak.)

A fizetős sablonok ezzel szemben sokkal több lehetőséget nyújtanak arra, hogy olyanra alakítsd a weboldalad kinézetét, amilyenre szeretnéd. Pl. lehet, hogy egy ingyenes sablon esetén csak öt szín közül választhatsz a menüd számára, a fizetősben viszont szó szerint bármilyen szinű lehet a menüd. Ez csak egyetlen példa, de rengeteg más dolog van, amit egy fizetős sablonnal sokkal inkább az igényeid szerint alakíthatsz.

A fizetős sablonok átlagosan 50-60 dollárba kerülnek, tehát ennél olcsóbbak és drágábbak is vannak. Egyes sablonokat elég egyszer megvenni, másokat pedig évente meg kell újítani (ilyenkor általában alacsonyabb a hosszabbítás ára, mint a sabloné volt első vásárláskor).

Ingyenes vagy fizetős sablont használj?

Eleinte választhatsz akár ingyenes sablont is, de két dolgot érdemes figyelembe venned:

– minden sablonon kell alakítanod, be kell állítanod. Bármikor cserélhesz sablont, de mivel a különböző sablonoknak különböző az elrendezésük és más-más beállításokat engednek meg, ha sablont váltasz, a weboldalad kinézete kisebb vagy nagyobb mértékben “széteshet”, és mindenképp újra el kell végezned egyes beállításokat.

– a frissítések nagyon fontosak, mert a nem frissített sablonok biztonsági kockázatot rejtenek, azaz, könnyebben feltörhető a weboldalad, ha nem frissíted rendszeresen. Egyes sablonoknak van fizetős változatuk is. Az ilyen sablonokra mindig fog frissítést kiadni a készítőjük, hiszen a fizetőshöz kiad, az ingyenes pedig gyakorlatilag a reklám, ezért saját érdeke, hogy arra is adjon ki frissítést. Ha olyan ingyenes sablont használsz, aminek nincs fizetős verziója, előfordulhat, hogy egyszer csak többé nem foglalkozik vele a készítője.
Ezenkívül, ha mégis meg szeretnéd venni a fizetős verziót, nem fog szétesni tőle a weboldalad, hiszen valójában nem váltasz sablont. A fizetős verzió adta beállításokat, azaz a testreszabást így is el kell végezni, hiszen azért vetted a sablont, hogy több beállítási lehetőséged legyen. Azonban, ha ezt nem rögtön vagy nem egyszerre teszed meg, a weboldalad addig sem lesz „szétesve”. Ezért érdemes lehet olyan sablont venni, aminek létezik fizetős verziója.

A page builderek

A sablonokon kívül léteznek még ún. “page builderek” is. Ezek közül a legismertebbek az Elementor és a Divi.
A page builderek segítségével modulokból építheted fel a weboldaladat, gyakorlatilag pont olyanra, amilyenre csak szeretnéd. Úgy rendezheted el a modulokat, ahogy szeretnéd. Olyasmi, mint egy legó, amiből bármilyen weboldalt felépíthesz. Mivel rengeteg beállítási lehetőséget biztosítanak, bonyolultabb a használatuk, mint egy sabloné. Viszont rengeteg oktatóvideó található Youtube-on, már magyarul is egyre több.

Mennyibe kerülnek a page builderek?

Az Elementornak van ingyenes verziója, ez a legtöbb esetben elég is. Létezik fizetős verziója is, ha mindenképp szükséged lenne a csak ebben megtalálható funkciókra. Ez egy weboldalra 50 dollárba kerül (+ 27% ÁFA, ha nem vagy áfás vállalkozó), és évente meg kell újítani.

A Divinek nincs ingyenes verziója. Évente 89 dolárba kerül (+ ÁFA), és bármennyi oldalon használható. Megvásárolható egyszeri 250 dollárért is, ebben az esetben többé nem kell érte fizetni.

Ingyenes vagy fizetős pluginokat használj?

Fizetős pluginokra alapesetben valószínűleg nem lesz szükséged. Leginkább akkor lehet ilyenre mégis szükséged, ha különböző, összetettebb kiegészítő funkciókat szeretnél a weboldaladba, mint pl. időpontfoglaló rendszer. Előfordulhat ugyanis, hogy az ingyenesek nem tudnak mindent, amire feltétlenül szükséged van.

Összegzésül:

– ha csak tárhelyet és domaint veszel, ingyenes sablont és plugineket használsz, és te magad készíted el WordPress  weboldaladat, akkor évi 10.000-17.000 forint között megúszod (a legkisebb tárhelycsomaggal számolva)

– ha azonban komolyan veszed a weboldaladat, főleg, ha pénzt is szeretnél keresni vele közvetett vagy közvetlen módon, mindenképp érdemes beruházni egy jó tárhelyre (ne a legolcsóbbat válaszd), és érdemes elgondolkodni egy fizetős sablonon is. Ha nem tudsz weboldalt készíteni, akkor vagy időt és energiát belefektetve megtanulod az internetről, vagy megvásárolsz egy online tanfolyamot, esetleg felfogadsz egy weboldalkészítőt, aki elkészíti helyetted.

Ha szeretnél többet megtudni arról, hogy hogyan válassz tárhelyet és domaint, milyen aloldalak és egyéb funkciók elengedhetetlenek egy jó weboldalhoz, töltsd le ingyenes e-könyvemet.

Kérd ingyenes e-könyvemet!