Melyek a leghatékonyabb marketingeszközök nyelvtanárok számára?

Marketingeszközök nyelvtanárok számáraNemrég elindítottam magán nyelvtanároknak szóló szakmai Facebook csoportomat, ahol nagy örömömre rövid idő alatt már több érdekes beszélgetés és jó kérdés is elhangzott. Most az egyik ilyen kérdésre válaszolnék itt a blogon is, bővebben.

Három éve foglalkozom főállásban online nyelvoktatással, azaz, ebből élek, illetve mellette alkalomszerűen fordítok is. Már kb. fél évvel előtte, 2014 tavaszán létrehoztam Facebook csoportomat és oldalamat spanyolul tanulók számára, mivel tudtam, hogy időre van szükség ahhoz, hogy szép növekedésnek induljon a tagok száma, szinte nem lehet elég korán elkezdeni. Másfél évvel ezelőtt pedig elindítottam spanyoltanulással foglalkozó blogomat is.

Az ezekkel kapcsolatos 2-3 éves saját tapasztalatom azt mutatja, hogy egy nyelvtanár számára a leghatékonyabb marketing eszköz a blog és a (saját) Facebook csoport.

Persze a saját csoport a legjobb, de ha úgy érzed, nincs kedved vagy időd hozzá, mások csoportja is hasznos, csak mindig figyelj oda, hogy mit szabad, és mit nem. (Itt írtam saját csoporttal kapcsolatos tudnivalókról, illetve arról is, hogy mire érdemes figyelni, ha más csoportjába lépsz be.) Nem tudnám megmondani, hogy utoljára mikor posztoltam hirdetést arról, hogy nyelvórát adok. A csoport felfutása időbe telt, de az utóbbi kb. 2,5 évben biztosan nem hirdettem óraadást sem a saját csoportomban, sem más csoportban, sem sehol máshol. Ennek ellenére mindig van elég diákom, pedig aktívan nem keresem őket. Bár természetesen nem titkolom, hogy tanár vagyok, de ok nélkül nem is hangoztatom. A csoport tagjai többnyire rájönnek maguktól, illetve, ha valaki kifejezetten tanárt keres a csoportban, kommentben jelentkezek, így mások is látják.

Amióta blogom is van, észrevehetően megnőtt a jelentkezők száma február-március környékén és szeptemberben. Illetve, azóta nyáron is több órám van, mint előtte volt. Régebben nem tapasztaltam ezt az időszakhoz köthető „rohamot”. A blogomat éppen tavaly márciusban indítottam, akkor azt hittem, a blognak köszönhető a hirtelen sok jelentkező, mert azelőtt nem volt ilyen időszakosság. Nem tudom, de az biztos, hogy sokan jönnek azzal, hogy olvassák a blogomat és tetszik nekik. Sőt, nem egy olyan diákom volt, aki egy hónappal a tervezett kezdés előtt jelentkezett, hogy biztos legyen neki hely, azaz időpont. A saját csoport és a blog tehát nekem nagyon bevált.

A Facebook oldal hatékonyságáról nem igazán tudok nyilatkozni, mert az egyáltalán nem egyértelmű vagy feltűnő (pl. nem említik a diákok). A blogposztokat az oldalon osztom meg először, onnan a csoportba, illetve az oldalon a csoportra mutató poszt van rögzítve, a csoportban meg az oldalra mutató, tehát minden mindennel összefüggésben van.

Eddig arról az esetről beszéltem, ha „csak” nyelvtanításról van szó. Ha azonban van termék is (könyv, e-könyv, online tanfolyam stb.) valószínűleg akkor is ezek a leghatékonyabbak. Ebben az esetben érdemes hírlevelezni is. Egy ideig volt nekem is e-könyvem meg hírlevelem, de ezeket megszüntettem, mert túl sok munkával jártak a haszonhoz képest. A középfokon lévő spanyol nyelvtanulók nem akkora célpiac, ráadásul sokan nem szívesen várárolnak e-könyvet, mert jobban szeretik, ha meg lehet fogni.

A hírlevél mellett hatékony az ingyenes csali is, pl. egy ingyen letölthető e-könyv, munkafüzet, valamilyen segédlet, összefoglaló stb. Ennek letöltését érdemes e-mail cím megadásához kötni, így adatbázist építeni az érdeklődőkből, akiket ezután ingyen is elérhetsz.

Frissítés:
Figyelem! 2018-ban hatályba lépett az EU adatvédelmi rendelete, a GDPR. Ha hírlevelezel és/vagy csalid van, tehát személyes adatokat gyűjtesz, figyelembe kell venned a rendelkezéseit, és meg kell felelned nekik!

Végezetül pedig, ami a fizetett hirdetést illeti, abban nincs nagy tapasztalatom. Nemrég kezdtem el Facebookon hirdetni, ráadásul nem is nyelvvel kapcsolatos dolgot, úgyhogy itt tapasztalatokról még nem tudok beszámolni.