Meg lehet-e élni óraadásból?

meg-lehet-elni-online-oraadasbolMeg lehet-e élni vajon abból, hogy órákat adsz, akár személyesen, akár online teszed?

Röviden: igen. Hosszabban: attól függ… Több tényezőt is érdemes figyelembe venni ahhoz, hogy a kérdést saját helyzetedre vonatkozóan meg tudd válaszolni.

Melyek ezek a tényezők?

Például, hogy hol szeretnél megélni belőle. Nem mindegy, hogy egy magyar kisvárosban, netán faluban, vagy Budapesten, vagy mondjuk Barcelonában, esetleg Londonban.

Azt is figyelembe kell venned, hogy csak személyesen tartasz-e órát, vagy online is. Utóbbi esetben a lehetőségeid megsokszorozódnak, hiszen nem vagy helyhez kötve.

Aztán függ attól is, hogy mennyit kérsz (és kapsz) egy óráért. Valljuk be, a Magyarországon elkérhető óradíjak nem túl szívderítőek. Külföldön az anyanyelvű, vagy akár nem anyanyelvű magántanárok számára könnyebb óraadásból megélni, mert többet kérhetnek el az óráikért, mint a magyarországi tanárok, mivel a külföldi diákok könnyebben megfizetik a magasabb óradíjakat. Ráadásul külföldön a szolgáltatások (pl. fodrász vagy egy kávé egy kávézóban, ahol kiszolgál a pincér) sokkal drágábbak, mint Magyarországon, míg a termékek (élelmiszer, ruha stb.) nem, vagy csak kicsivel drágábbak, és ez ott elfogadott tény. Azaz, mindenki megérti, hogy ha valaki személyesen veled foglalkozik, az pénzbe kerül. Ha sikerül külföldi diákokat találnod vagy magyart tanítasz külföldieknek, tőlük többet kérhetsz, mint a magyar diákjaidtól. Ehhez persze online oktatást kell vállalnod.

Ha ritka nyelvet tanítasz vagy nagy(obb) nyelvből szaknyelvet, többet kérhetsz, viszont kisebb a potenciális diákok köre, hiszen kevesebben szeretnének mondjuk törökül tanulni vagy angol gazdasági szaknyelvet, mint ahányan egyszerűen angolul szeretnének megtanulni. Persze a konkurenciád is kisebb, hiszen kevesebb ilyen tanár is van, ezért kérhetsz többet, mint egy egyszerű angoltanár, akikből viszont sok van. A nyelvtanulási piacot is a kereslet-kínálat szabályozza.

Hány órát kell megtartanod ahhoz, hogy ebből meg tudj élni?

Most tételezzük fel, hogy magyarországi diákjaid vannak, mivel ez a legáltalánosabb helyzet, és a példa kedvéért 2500 forintot kérsz 60 percért. Ezzel kb. egy átlagos óradíjat határoztunk meg. (Az óradíjad is több tényezőtől függ, de erről ebben a posztban írtam.)

Ha megtartasz napi 5 órát, azaz heti 25-öt, akkor hetente keresel 62.500 forintot, ami havi 250.000 forint. Az óráid kb. 10%-a el fog maradni. Előfordulhat, hogy több. Ha már tanítasz egy ideje, akkor tudod, hogy heti vagy havi szinten kb. hány órát mondanak le. Most számoljunk 10%-kal. Tehát vonjuk le az összeg 10%-át, így marad 225.000 forintod. Senkit sem buzdítanék törvénytelenségre, úgyhogy számoljunk azzal is, hogy fizetsz adót. Ebből az összegből már megteheted, és nyugodtan alszol. A legjobb, ha katás egyéni vállalkozó vagy, így évi 6 millió forintos bevételig elég havi fix 50.000 forintot befizetned és ezzel minden adót és járulékot letudtál. (Azért nézz utána pontosan, vagy kérdezz meg egy könyvelőt, én nem vagyok az.) Ha csak órát adsz, és nincs sokféle bevételed, illetve költséged, akkor nem feltétlenül van szükséged könyvelőre. Persze mindig jobb, ha van, de ha nem szeretnél, nem kötelező. Most tegyük fel, hogy nincs. Tehát a KATA -50.000, így maradt 175.000 forintod.

Tehát, ha 2500 forintért tartasz napi 5 órát, akkor katás egyéni vállalkozóként keresel nettó 175.000 forintot.

Ha megtartasz napi 6 órát, a fenti számítások alapján keresel nettó 220.000 forintot.

Ha többet kérsz 2500 forintnál, akkor értelemszerűen kevesebb óra is elég, vagy kereshetsz többet a fent kiszámolt összegnél.

Ehhez persze kell heti min. 25 óra. Ez nem ennyi diákot jelent, hiszen sokan heti két órát is vesznek, így kb. 15 diákkal már megkeresed a nettó 175.000 forintot.

Összegzésképpen

Az, hogy meg lehet-e élni nyelvtanításból, lényegében attól függ, hogy mennyi pénzre van ehhez szükséged és, hogy mennyit tudsz kérni egy óráért, illetve napi hány órát tudsz/szeretnél megtartani.

Nyelvtanárként azonban nem csak óraadással kereshetsz pénzt, hanem pl. írhatsz e-könyvet, vagy készíthetsz online tanfolyamot is. Ezek elkészítése nem feltétlenül kerül nagyobb összegbe, viszont passzív jövedelmet generálnak, azaz nem kell ténylegesen dolgoznod ahhoz, hogy ezekkel pénzt keress. (Erről a témáról bővebben itt írtam.) Viszont hirdetni kell őket, ami vagy pénzbe, vagy időbe kerül.