Kérjünk-e előreutalást vagy ne, és ha igen, hány órát?

Az előreutalás kérdése általában online órák esetén merül fel, hiszen személyes órán a diák helyben rendezheti az óradíjat készpénzben. Az előrefizetésnek azonban személyes óra esetén is lehetnek előnyei. Online óra esetén lényegesen könnyebb előrefizetést kérni, hiszen a fizetés mindenképp csak átutalással rendezhető, ezért érdemes is már a kezdetektől így megállapodni. Ha az elejétől azt szokja meg a diák, hogy előre fizet, akkor egy gonddal kevesebb, ezen nem érdemes később sem változtatni.

Alapvetőnek tartom, hogy online óra esetén a diák a következő órát a legtöbb esetben előre fizesse ki, főleg ha új diákról van szó. Ha valamiért mégis úgy alakulna, hogy a diák egy vagy maximum két órát utólag fizet ki, ez elfogadható, főleg, ha régi, megbízható tanulóról van szó. Ennél többet engedni azonban már nem feltétlenül jó ötlet a tanár részéről. Ha mindig csak egy-két órával vagy óradíjjal tartozik egyik a másiknak, akkor még egyikük sem vállal túl nagy kockázatot és a kockázat megoszlik, azaz ugyanannyit kockáztat mindkét fél. Viszont egy havi órát előre megtartani úgy, hogy majd utólag fizet a diák, már túl nagy kockázatot jelent.

Miért előnyös számodra tanárként az előreutalás?

  • nem tűnik el a diák fizetés nélkül
  • tudsz tervezni a bevételeddel
  • kisebb valószínűséggel mondja le a diák a már kifizetett órát
  • szűri a diákokat (erre még visszatérünk)

Miért előnyös a diák számára az előre fizetés? (ezekkel az érvekkel győzheted meg)

  • személyes óra esetén nem gond, ha nincs nála pénz vagy túl nagy címlete van és nem tudsz visszaadni
  • online óra esetén olcsóbb egyszer utalni nagyobb összeget, mint többször kisebbet
  • ha bérletet használsz, adhatsz kedvezményt (pl. minden 10. óra féláron van vagy ingyen)

Előfordul, főleg talán kezdő tanároknál, hogy nem mernek előrefizetést kérni a diáktól, mert aggódnak, hogy a diák nem őket választja emiatt. Ha ez számodra is gondot okoz, a következőt gondold végig:

Annak, hogy valaki nem szeretne előre utalni, alapvetően két oka szokott lenni:

a.) A diák nem bízik a tanárban. Ez részben érthető, viszont egyrészt miért kellene a tanárnak jobban megbíznia a diákban, hiszen ő is eltűnhet fizetés nélkül. Másrészt, a diák bizalmatlansága a tanár szempontjából felveti a kérdést, hogy jól fognak-e tudni együttműködni, ha a diák nem bízik benne.

b.) A diáknak nincs pénze. Kérdéses, hogy utólag fog-e tudni fizetni, rendszeresen fog-e fizetni vagy mindig nyaggatni kell majd, hogy fizessen már.
Egy vállalkozó számára az olyan ügyfél, jelen esetben diák, akinél már az elején az látszik, hogy problémája van a fizetéssel, bizony gyanúra ad okot. Vállalkozóként pedig igyekezned kell elkerülni a rossz ügyfeleket, érthető okokból.

Te magad is tehetsz azért, hogy az új diák is nyugodtan utaljon előre: építs személyes márkát és online jelenlétet. Ezzel bizalmat építhetsz és bemutathatod, hogy keresett tanár vagy (ha jól csinálod, akkor tényleg az leszel). Velem gyakran előfordult, hogy a hozzám jelentkező diák maga ajánotta fel, hogy előre kifizeti az első órát, pedig nem is beszélt még velem (a jelentkezés minden esetben írásban történt nálam), sőt olyan is volt, aki egy havi órát fizetett ki előre. Ez azért kicsit megdöbbentett, de jól is esett, hogy látatlanban ennyire bízik bennem, illetve abban, hogy hozzám akar majd járni.