Interjú – Lakatos Linda

Interjú - LakatosLindaEzen a héten Lakatos Linda válaszolt a kérdéseimre, aki angolt, spanyolt és magyar, mint idegennyelvet tanít.

Mióta élsz magántanításból? Kizárólag ebből élsz, vagy mellette foglalkozol mással is?

Mindig is tanár akartam lenni. Már kiskoromban is mindig tanárosat játszottam, a babák és plüssmacik voltak a diákok és én még írni sem tudtam, de már naplót vezettem 🙂 Először biosz-tesi szakos tanár akartam lenni, mert a kedvenc tanárom ezt a tantárgyat tanította, aztán gimi alatt magántanárhoz jártam angol és német nyelvből is, akkor már éreztem ez lesz a jövő. Az egyetem alatt végig voltak magán tanítványaim, 2004-ben kiváltottam az egyéni vállalkozóit is, mert az akkor spanyol tanárom, aki szintén angol tanárként végzett bedolgozott a Dover Nyelviskolának, a MÁV összes dolgozóját beiskolázták akkor, és én is tanítottam 3 csoportot. Még diplomám sem volt. 2006-ban elnyertem egy Erasmus ösztöndíjat a londoni Middlesex University-re, és mikor hazajöttem, két kézzel kaptak utánam a nyelviskolák. Hozzá kell tennem, ekkor még Miskolcon éltem, ott nincs akkora verseny mint Pesten. A diplomámat 2007-ben szereztem és úgy gondoltam, folytatom egyéni vállalkozóként, de a szerelem közbe szólt 🙂 Először Írországba költöztünk fél évre, majd Budapestre. Ekkor úgy gondoltam, talán jobb ha megnézem, mit csinálhatok még. 2009-2013 között az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságán dolgoztam különböző admin munkakörben, ami anyagilag nagyon jövedelmező volt, de abszolt nem tett boldoggá. Hiányzott a tanítás, és amikor 2013-ban állást kaptam Spanyolországban, az International House- Lacunza nyelviskolában, egy percet sem gondolkodtam. Persze ehhez kellett egy CELTA is. 4 év után ez év augusztusában jöttem haza, nem is terveztem, hogy maradok, de nem bírtam visszamenni. Jó egy kicsit újra együtt lenni a barátokkal és a családdal. A nyelvtanítás egyértelmű volt, volt pár nyelviskola, akikkel tárgyaltam, de itthon mindenki szabadúszó tanárokat akar, egyéni vállalkozóival, ezért úgy gondoltam, nem kötelezem el magam. Órákat adok a British Councilnál és a Fast English nyelviskolában, de ez az órarendem kb. egyharmada, a többi magántanítvány.

Miért döntöttél úgy, hogy magántanításból szeretnél élni?

Szeretem a szabadságot, nem kell egy irodában kuksolnom egész nap, és mivel Magyarországon a nyelviskolák nem nagyon adnak szerződést, pláne nem egy magyarnak, legalábbis nekem ez a tapasztalatom, úgy gondoltam, hogy ha már egyéni vállalkozó, akkor szeretnék a magam ura lenni. Állami iskolába nem szeretnék elmenni, szeretem a szabadságot.

Gyakori probléma, hogy valaki nem meri otthagyni a főállását, amíg nincs elég diákja, főállás mellett viszont nincs ideje elég diákot találni és tanítani. Te hogyan oldottad meg ezt a problémát?

Nem volt ilyen problémám. 🙂 Határozatlan idejű szerződésem volt San Sebastianban, azaz életem végéig maradhattam volna, de nagyon egyhangúvá vált egy idő után. Egy éve már tudatosan készültem arra, hogy önállósodjak. Azaz nem költöttem felesleges dolgokra, próbáltam spórolni, hogy amíg beindul a vállalkozás se kelljen az anyagiak miatt aggódnom. Tehát nem árt ha van egy kis spórolt pénzed, mielőtt belevágsz. Szerintem ha már heti 10 órád és spórolt pénzed, az elég, hogy ez beinduljon. Persze türelmesnek kell lenni, nem megy egyik napról a másikra, nekem is van még szabad kapacitásom, de tudom, hogy be fog indulni. Nekem az a szerencsém, hogy beszélek angolul és spanyolul is, mindkettőt oktatom és jelentkeztek külföldi diákok is, akik magyart szeretnének tanulni. Szóval minél több lábon állsz, annál jobb.

Online vagy személyesen tartod az órákat? Miért?

Online tartok órákat, több okból is. Egyrészt, mert Budapest túl nagy. A BC-s és Fast English-es órákat csak személyesen tudom megtartani, de ettől eltekintve csak online dolgozok, így nem kell stresszelnem, hogy odaérek-e az órákra, nem ázok el, nem fagyoskodok a hidegben. És persze rengeteg időt megspórolok vele.

Másrészt én elvégeztem egy tanfolyamot, ami megtanítja, hogyan taníts online. Semmi különleges, de ha nem gyakorlod, elvész a tudás. És tanultam is online, pl. ez a tanfolyam is online volt, és volt német órám is online, nekem bevált.

Végül, de nem utolsó sorban, én nem csak magyarországi diákokat tanítok. Van tanítványom Ausztriából, Spanyolországból és az USA-ból is, velük személyesen kicsit nehéz lenne megoldani. 🙂

Amennyiben online is tanítasz: mit tapasztalasz, elfogadabbá vált a diákok körében ez az oktatási forma az előző évekhez képest vagy továbbra is sokan tartanak tőle?

Szerintem Magyarországon még mindig nem annyira elterjedt, sokan nem is tudják elképzelni, mi ez. Ezért nálam az első óra ingyenes. Ha bejön nekik, folytatjuk, ha nem, nincs harag, tudnak keresni magántanárt aki személyesen tanít.

Melyek a legnagyobb nehézségek, amelyekkel szembe kell néznie annak, aki ezt életformát választja?

Ha nem dolgozol be egy nyelvsulinak, akkor nagyon nehéz biztosítani a fix jövedelmet, mert a diákok úgy gondolják, a magántanár lemondható. De persze erre is van megoldás, lehet egy szerződést kötni a diákkal, akárcsak egy nyelvsuliban, hogy ha 24 órán belül mondják le az órát, akkor ki kell fizetniük. Én ezzel a módszerrel nem élek, de a spanyol és a német tanárom is ezt csinálta, és ha valaki jó és ismert, ez nem tántorítja el a diákokat.

Ezen kívül nehéz megtalálni az egyensúlyt munka és szabadidő között. Én mostanában szinte egyfolytában dolgozok, ha nem tanítok, akkor órára készülök, tananyagot készítek, videót készítek, a honlapomon dolgozok stb. De szívesen csinálom, szóval egyelőre nem baj. Azért hetente min 1 napot próbálok “kivenni”.

Mi az, amit a legjobban szeretsz benne?

Szerintem nincs olyan amit ne szeretnék benne. De ha valamit ki kell emelnem, az a személyes kapcsolat, ami furán hangozhat, mert online tanítok, de mégis van. És persze az érzés, hogy segítek. Mindig is ez motivált.

Nagy nyelvek esetén valószínűleg könnyebb viszonylag rövid idő alatt elég diákot találni ahhoz, hogy ebből éljen valaki. Kisnyelveknél ezt hogyan látod?

Angolt, spanyolt és magyart tanítok. Angol tanár nagyon sok van, de jó angol tanárból kevesebb, spanyolból is sok van, de valahogy mégis sikerült diákokat találnom. Ami meglepett, hogy a magyarra volt igény. Ennek nagyon örülök, csak olyan “hátha” jelleggel hirdettem magam, és talán az első aki jelentkezett, magyart akart tanulni. Szóval nem annyira nehéz. Persze különleges nyelvekkel, pl finn vagy görög biztos sokkal nehezebb.

Tapasztalataid szerint melyek a legjobb eszközök, lehetőségek arra, hogy egy magántanár diákokat találjon? Te hogyan keresel, illetve találsz diákokat?

Saját weboldalam van, amin hirdetem magam, illetve ehhez készült facebook oldal is, illetve a saját facebook profilomon is hirdettem magam. A word-of-mouth is jól működik, a volt diákjaim, kollégáim és barátaim is ajánlanak, és a magyaros diákjaim egyike Skypesuli-n talált rám.

Van valamilyen, nyelvhez köthető passzív jövedelmed? (pl. könyv, e-könyv, online tanfolyam)

Még nincs, de tervezem, hogy csinálok lecke csomagokat. De az sok idő és még több munka, szóval ez még csak terv.

Van weboldalad vagy blogod?

Igen, van weboldalam: www.online-angol-spanyol.hu, már látható, de még kicsit dolgoznak rajta. A végleges verzió pár napon belül kész. Ezen kívül nagyjából ugyanez a tartalom lesz a www.online-spanyol-angol.hu-n is, és készülőben van a www.spenglish.eu is. Van facebook oldalam is: https://www.facebook.com/onlineangolspanyol/, ezen egyelőre még csak néhány kisebb dolog van, de ahogy időm engedi, szeretnék ide saját anyagokat feltölteni.

Mit tanácsolnál annak, aki most gondolkodik azon, hogy főállású magántanár legyen?

Nagyon nagy a verseny, ezért nem árt ha tényleg jó vagy abban, amit csinálsz és bátornak kell lenni. Meg eredetinek 🙂 És egyelőre válaszd a KATA-s egyéni vállalkozói formát.