Interjú – Háger Andrea

Ezúttal Háger Andrea némettanár interjúját olvashatjátok a blogon.

Mióta élsz magántanításból? Kizárólag ebből élsz, vagy mellette foglalkozol mással is?

2010-ben kezdtem főállásban tanítással foglalkozni, akkor még egy nyelviskola keretein belül, viszont már ott is kizárólag magánórákat tartottam. 2012-ben önállósodtam, akkor mondhatjuk nulláról kezdtem mindent, ma azonban már kizárólag nyelvoktatásból és fordításból élek.

Miért döntöttél úgy, hogy magántanításból szeretnél élni?

Egyrészt kényszerhelyzet volt, ugyanis nem akartam tovább sem nyelviskoláknak, sem a versenyszférában dolgozni, másrészt úgy voltam vele, ha már az élet úgy alakította, hogy egy költözés miatt újra kell kezdenem mindent, miért ne próbálnék meg (végre) magamnak dolgozni. Mivel korábban szakfordítással szereztem már némi vállalkozói tapasztalatot, adott volt a céges keret, így szép lassan felépítettem a saját kis tanulói körömet. Érdekes fintora a sorsnak, hogy a fordítás is ekkor kezdett beindulni, bár valószínűleg ez sem véletlen.

Gyakori probléma, hogy valaki nem meri otthagyni a főállását, amíg nincs elég diákja, főállás mellett viszont nincs ideje elég diákot találni és tanítani. Te hogyan oldottad meg ezt a problémát?

Én sokáig főállás mellett tanítottam. A főiskola után ugyanis nem rögtön tanítással kezdtem, hanem elmentem egy fordítóirodába “mindenesnek”, tehát a versenyszférában dolgoztam. A munkaidő után, általában este volt időm egy-egy órára, de mondhatjuk, hogy a főiskola óta megszakítás nélkül tanítok. Aztán letettem a szakfordítói vizsgát, jött néhány év intenzív fordítás, így jutottunk el 2010-ig, amikor visszakanyarodtam az oktatáshoz.

Online vagy személyesen tartod az órákat? Miért?

Amikor a saját vállalkozásomat kezdtem, minden lehetőséget igyekeztem kiaknázni. Így fedeztem fel a személyes mellett amolyan kiegészítőként az online oktatást, ami akkor, öt éve még gyerekcipőben járt. Nem is volt az elején sok diákom, de mivel elég gyorsan léptem, azaz hamar lett weboldalam, elkezdtek megismerni, mára elértem, hogy szinte már csak online tanítok. Egyrészt kényelmesebb, másrészt a kint élő magyarok miatt, akik nagyon keresik az ilyen nyelvoktatási lehetőségeket, viszonylag gyorsan lehet diákokat találni, akik aztán továbbadják a tapasztalataikat.

Amennyiben online is tanítasz: mit tapasztalasz, elfogadabbá vált a diákok körében ez az oktatási forma az előző évekhez képest vagy továbbra is sokan tartanak tőle?

Abszolút. Ami számomra érdekes, hogy egyre többen keresik Magyarországon is az ilyen oktatási lehetőségeket. Szerintem külföldön már elfogadottabb az online oktatás, de ma már nagyon kevés olyan érdeklődés jön itthonról is, amiből kivehető, hogy az illető szkeptikus lenne.

Melyek a legnagyobb nehézségek, amelyekkel szembe kell néznie annak, aki ezt életformát választja?

Szó szerint mindig dolgozni kell. Senki nem fogja helyetted megtartani az órát, vagy ha mégis, elesel a bevételed nagy részétől. Aztán véleményem szerint nagyon rugalmasnak kell lenni: minden diák egy-egy külön “ügyfél”, akikkel foglalkozni kell, akikhez alkalmazkodni kell, és akikkel sikereket kell elérni, eredményt kell felmutatni. Ha épp nem órát tartasz, vagy arra készülsz, akkor adminisztrálsz, marketingelsz, szóval mindig van teendő. Ez nagy fegyelmet igényel, arról nem is beszélve, hogy otthon dolgozni szerintem eleve nagy kihívás.

Mi az, amit a legjobban szeretsz benne?

Azt, hogy mégis szabad vagyok. Én döntöm el, kivel dolgozom, hány órát tartok, mikor megyek szabadságra. És mivel minden ember más, egyik óra sem hasonlít a másikra. A monotonitást nehezen viselem. 🙂

 

Tapasztalataid szerint melyek a legjobb eszközök, lehetőségek arra, hogy egy magántanár diákokat találjon? Te hogyan keresel, illetve találsz diákokat?

Szerintem ma már elengedhetetlen, hogy online megtaláljanak, tehát legyen weboldalad, e-mail-címed, esetleg Facebook-oldalad, blogod. Ez logikus, hiszen másként nem érnek el. De továbbra is azt gondolom, hogy a leghatékonyabb módszer, ha jól dolgozol, és a diákok egy idő után ajánlás alapján hozzák az újabb diákokat.

Van weboldalad vagy blogod?

Weboldalam van, kb. öt éve: www.skypenemet.hu. Régen blogoltam is, mostanában erre kevesebb időm van, de szeretném lassan folytatni azt is.

Mit tanácsolnál annak, aki most gondolkodik azon, hogy főállású magántanár legyen?

Sok kitartást. A legfontosabb az, hogy az ember tűzzön ki célokat, ehhez végezze el a szükséges feladatokat, majd végezze jól a lényegi oktatást és a hozzá kapcsolódó szervezést is. Mivel egyre többen foglalkoznak magánoktatással, nagy az árharc, az egyéb nyelvoktatást helyettesítő/kiegészítő módszer, a legtöbbet akkor érhetjük el, ha megfelelő színvonalat garantálunk, amit folyamatosan meg is valósítunk. Nem könnyű, de biztosan megéri.