Interjú – Ács Adrien

Interjúsorozatom negyedik részében Ács Adrien némettanárnőt kérdeztem:

Mióta élsz magántanításból? Kizárólag ebből élsz, vagy mellette foglalkozol mással is?

12 éve kezdtem el magántanítással is foglalkozni. Főállásban csak 2 éve csinálom, addig voltak különböző nyelviskolákban tanfolyamaim. 2 éve kezdtem el skypeon is tanítani és mára már annyi diákom van, hogy nem kell iskolákba eljárnom.

Miért döntöttél úgy, hogy magántanításból szeretnél élni?

Mert így mindenkivel külön tudok foglalkozni, különböző nyelvvizsga típusokra tudom felkészíteni a tanulókat. Mivel egy kis faluban élek, pár kilóméterre a várostól, ezért nekem a skypeos magántanítás nagyon kézenfekvő volt.

Gyakori probléma, hogy valaki nem meri otthagyni a főállását, amíg nincs elég diákja, főállás mellett viszont nincs ideje elég diákot találni és tanítani. Te hogyan oldottad meg ezt a problémát?

Azzal a nyelviskolával, ahol dolgoztam, nagyon jól össze tudtam egyeztetni a magánórákat, illetve hétévégén is vállaltam magyántanítványokat.

Online vagy személyesen tartod az órákat? Miért?

Első sorban online, mert külföldön élő diákjaim vannak, vagy olyanok, akik több 100 km-re élnek tőlem.

Amennyiben online is tanítasz: mit tapasztalasz, elfogadabbá vált a diákok körében ez az oktatási forma az előző évekhez képest vagy továbbra is sokan tartanak tőle?

Szerintem egyre elterjedtebb leszs ez a forma, de azért még elég sokan nem tudják elképzelni, hogyan is folyik az oktatás, illetve hogyan tudja a tankönyvet megnézni stb.

Melyek a legnagyobb nehézségek, amelyekkel szembe kell néznie annak, aki ezt életformát választja?

Elsősorban akkor kerül nehézségbe a tanár, ha kevés a diák. Minden mást (egyéni igényeket )meg lehet oldani. Másik nehézség szerintem az, hogy az összes változást (helyesírás, vizsgarendszer, vizsgafeladatok stb) a tanárnak saját magának kell megtudakolni, egyedül kell a továbbképzést intézni.

Mi az, amit a legjobban szeretsz benne?

Azt, hogy különböző emberekkel tudok megismerkedni és nagyon jól fejlődik a szókincsem, különböző témákban és szinteken folyhat az oktatás, illetve az is jó, hogy én választhatom meg, kit és mikor tanítok.

Tapasztalataid szerint melyek a legjobb eszközök, lehetőségek arra, hogy egy magántanár diákokat találjon? Te hogyan keresel, illetve találsz diákokat?

Először a skypesulin hirdettem magam, ott többen megtaláltak és ismerősnek adták tovább a nevem, elérhetőségem. Itt talált rám egy nyelviskola is, aki folyamatosan küldi hozzám az olyan tanítványokat, akik külföldön szeretnének dolgozni.

Van valamilyen, nyelvhez köthető passzív jövedelmed? (pl. könyv, e-könyv, online tanfolyam)

Nincs.

Van weboldalad vagy blogod?

Még nincs, de a későbbiekben szeretnék majd weboldalt.

Mit tanácsolnál annak, aki most gondolkodik azon, hogy főállású magántanár legyen?

Először is keressen annyi diákot, hogy abból meg tudjon élni. Nagyon fontosnak tartom az önfejlesztést, hogy lássák a diákok, hogy a tanár is mindig készül az órákra és szinte minden területen otthonosan mozog idegen nyelven is.