Hogyan védjük a letöltéstől digitális termékünket?

Rögtön le is lövöm a poént: tökéletesen nem tudjuk megvédeni.
Aki nagyon akarja, és van több-kevesebb technikai tudása is hozzá, az bármilyen digitális tartalmat ellop.
A pdf-ről is le lehet venni a vízjelet, és ha azt hitted, a videókat nem lehet ellopni, sajnos tévedsz, mert el lehet, akkor is, ha nem lehet letölteni. Ezen kár idegeskedni, mert akkor sem lesz más a helyzet, ha idegeskedünk rajta. Az egyetlen, amit tehetünk, hogy elfogadjuk, de megtesszük, amit meg tudunk tenni.
Vannak módszerek, amelyekkel megnehezíthetjük azok dolgát, akik fizetés nélkül szeretnének hozzáférni fizetős tartalmainkhoz.

Fizikai védelem

A valódi fizikai védelem a kemény DRM lenne, ami számunkra megfizethetelen, így ezt el is felejthetjük, ráadásul a jószándékú vásárlók számára is bosszantó, mert nem tudnak több saját eszközükön is hozzáférni a tartalomhoz, amiért végülis fizettek. (Tipp: az Amazon évekkel ezelőtt ingyenesen lehetővé tette a kemény DRM-et. Nem tudom, most is így van-e, de ha igen, és számodra ez mégis fontos, árulhatod az e-könyvedet Amazonon, bár ezt több okból sem javaslom, ha a magyar piac a cél.)

Hogyan tudjuk mégis megnehezíteni tartalmaink kalóz megosztását?

  •  tehetsz vízjelet a PDF fájlra, de aki ért hozzá (vagy rákeres interneten), le tudja szedni, tehát ez sem 100%-os védelem, viszont nem mindenki tudja leszedni, nem mindenki akar ilyesmivel bíbelődni, így a nem rosszindulatú, csak naív vásárlóktól a vízjel is megvédheti a fájlt. (Tipp: a Listamester hírlevelező rá tudja vízjelezni a vevő e-mail címét a PDF fájlra, aki pedig nem ért hozzá, hogy levegye a vízjelet, az nem fogja feltöltögetni az internetre a saját adataival együtt.)
  • szöveg weboldalról való másolásának tiltása (erre pl. létezik WordPress plugin) lehet megoldás, főleg, ha hosszú a szöveg, vagy sok rövidebb szövegről van szó. A képernyőkép mentésével viszont máris viszi bárki, aki nem unja lementegetni a hosszú vagy sok szöveget.
  • ha sok kis fájlból áll egy tanfolyam, kevésbé lopják, mert macerásabb sok kis fájlt feltöltögetni valahova, illetve, letöltögetni is, ha valaki mégis feltöltötte
  • használhatsz zárt rendszert, ahol csak belépés után (név, e-mail, jelszó) lehet hozzáférni a tananyaghoz. Persze megadhatja a vevő a belépési adatait másnak, de nem fogja nyilvánossá tenni, sem olyanoknak megadni, akiket nem ismer jól. Lehet, hogy a testvérével vagy a legjobb barátjával megosztja a tanfolyamot, ezt nem tudod megakadályozni, de ez nem tömeges jelenség. Még ebben az esetben is le lehet szedni a tartalmat, a videót is, és úgy már fel is töltheti bárhova, de ezt szintén nem tudod megakadályozni.
  • ha nem is használsz belépéses rendszert, levédheted a fájlodat jelszóval, itt ugyanaz a helyzet, nem valószínű, hogy valaki tömegekkel megosztja a jelszavát, viszont a tartalmat ettől még ugyanúgy el tudja vinni, és feltölteni bárhová
  • minél drágább a termék, illetve minél nagyobb értéket képvisel a vásárló számára, tehát minél többet fizetett és/vagy minél hasznosabb számára, annál kevésbé osztja meg. Ez pszichológia: ha én sokat fizettem érte és még jó is, nem adom másnak ingyen, fizessen érte ő is!

Pszichikai védelem

A pszichikai védelem azok ellen véd, akik nem rossz szándékból akarják ellopni a digitális termékünket, hanem naívan azt hiszik, hogy ami fent van az interneten, annak ingyenesnek kell lennie, és nincs azzal semmi gond, ha odaadják másnak is, vagy megosztják különböző oldalakon bárkivel. Tényleg vannak olyan emberek, aki így gondolják, és fel sem merül bennük, hogy azzal az e-könyvvel vagy online tanfolyammal valaki dolgozott, azaz, munkát végzett, amiért jár neki a fizetség. Olyanok is vannak, aki internetes Robin Hoodként úgy gondolják, hogy ha megosztanak fizetős tartalmakat, azzal valójában jót tesznek azokkal, akik így ingyenesen hozzáférnek ezekhez a tartalmakhoz. Hiszen, ami digitális, annak ingyenesnek kell lennie…
A pszichikai védelemmel tehát azokra hathatunk, akik alapvetően jószándékúak, és nem akarnak nekünk kárt okozni.

  •  pl. az e-könyvünk kolofon oldalán (ahol a szerző, cím, kiadó, kiadás éve stb. szerepel) elhelyezünk egy szöveget, ehhez hasonlót, mint amilyen az én e-könyveimben is van:

A mű és annak minden része a szerzői jogok értelmében védett. Minden jog fenntartva, beleértve a sokszorosítás, a mű bővített, illetve rövidített változatának kiadási jogát is. A szerző vagy a kiadó írásbeli engedélye nélkül sem a teljes mű, sem annak része semmiféle formában nem reprodukálható.

Az 1999. évi LXXVI. a szerzői jogról szóló törvény értelmében a szerzői jog által védett mű bármilyen módon való törvénytelen terjesztését, beleértve az elektronikus módot is, a törvény bünteti: az a személy büntethető, aki a művet törvénytelen módon hozzáférhetővé teszi.

Köszönöm, hogy ezt a könyvet megvásároltad. Kérlek, ne add oda másnak. Neked is rosszul esne, ha munkád gyümölcsét valaki ingyen terjesztené. Ha esetleg törvénytelen módon jutottál a könyvhöz, kérlek vásárolj saját példányt valamelyik magyar e-könyves webshopban vagy a weboldalamon. Ezzel is hozzájárulsz ahhoz, hogy könyveimmel, blogommal és csoportommal segítsem a spanyolul tanulókat ennek a gyönyörű nyelvnek a megtanulásában.

  •  építs közösséget
    Sokáig engem is borzasztóan idegesített az illegális megosztás kérdése, és nagyon dühített, amikor valaki azzal érvelt, hogy aki lelopja, letölti, az úgyse vette volna meg. Ezt egyszerűen nem hittem el. Viszont van benne valami, hiszen ha közösséget építesz, a közösséged tagjai nem fogják ellopni a digitális termékedet az irántad való tisztelet, kötődés miatt. Aki pedig nem tartozik a közösségedhez (tartozzon hozzá minél több ember a célcsportodból!), közülük valószínűleg tényleg csak az fogja lelopni, aki amúgy is vagy sajnálta rá a pénzt, vagy nincs rá pénze, tehát nem vette volna meg.

Interaktív tartalom

Ez alatt azt értem, hogy tartozzon a másolható, nem védhető termékedhez valami, amire vagy feltétlenül szükség van hozzá, vagy nélküle sokkal kevésbé értékes maga a termék: pl. videók vagy további anyagok, amiket csak egy zárt Faacebook csoportban teszel közzé, személyes vagy online konzultáció, tanácsadás. (A Facebook csoportban közzétett anyagok is lophatóak, de egyrészt hat a pszichikai védelem, másrészt sok kis anyagot, videót nagyon macerás ellopni, feltöltögetni, letöltögetni.)

+ 1 tipp

– használd fel a termékedet olyan szolgáltatásod marketingjére, amit nem lehet másolni: az anyagban hirdess pl. magánórát, élő tanfolyamot, workshopot stb.