Hogyan tegyek szert passzív jövedelemre nyelvtanárként?

passzív jövedelem nyelvtanárkéntMit is jelent a passzív jövedelem? Olyan jövedelmet, amiért nem dolgozol meg folyamatosan, ami akkor is van, ha épp nem csinálsz semmit. Pl. a kamatjövedelem vagy az értékpapírokból származó jövedelem ilyen, hiszen azt akkor is kapja a tulajdonos, ha éppen nem tesz érte semmit. Szeretnél te is úgy pénzt keresni, hogy nem kell dolgoznod érte? Naná! Ki ne szeretne…

Hogyan érheted ezt el nyelvtanárként?

írj e-könyvet

Vagy akár nyomtatott könyvet. Én jobban szeretem az e-könyvet, mert kevés pénzből is megoldható a kiadása. Mivel nem kell sok pénzt belefektetned, jobban megtérülhet, és ha mégsem, nem bukhatsz el sok pénzt, hiszen nem került sokba a próbálkozás. Ezen kívül könnyebb automatizáltan árulni, így kevesebb munka van vele, és valóban passzív jövedelmet generál.

Mennyiért árulhatsz egy e-könyvet? Mivel szakember által írott szakkönyvről van szó, a normál, elfogadható ára 1.500-2.000 forint. Ennél többért nehezen fogják megvenni, ha pedig kevesebbért adod, ez azt jelentheti az érdeklődők szemében, hogy nem ér többet, nem vagy biztos önmagadban, a tudásodban és a könyv értékében, hasznosságában.

E-könyv témában írtam még itt és itt is.

– készíts online tanfolyamot

Ez lehet videótanfolyam, írott anyagokból álló tanfolyam vagy ezek keveréke. Ami a vásárlóhoz való eljutás módját illeti, lehet e-mail tanfolyam, amelynek egyes részeit, leckéit bizonyos időközönként (pl. naponta, hetente) kapja meg a tanuló. Természetesen automatizált formában. Egyszer beállítod a hírlevélküldő szoftverben (pl. Listamester vagy Mailchimp), hogy melyik napon, milyen sorrendben menjenek ki a leckék, és többé nincs vele gond. (Persze néha azért rá kell nézned, hogy minden rendben van-e, illetve naponta ellenőrizned kell az e-mailjeidet, hátha valakinek problémája, kérdése van a tanfolyammal, vagy akár a megrendeléssel kapcsolatban.) A tanfolyamod lehet letölthető is, bár ezt egyáltalán nem javaslom, mert pikk-pakk felkerül egy torrent oldalra. A legjobb, ha zárt oldalon elérhető, ahová csak regisztrációval lehet belépni, a tanfolyamot pedig nem lehet letölteni, hanem csak belépés után, és csak az adott oldalon nézhető. Ebben az esetben, ha a diák nem viheti magával a tanfolyamot, azt is el kell döntened, hogy csak bizonyos ideig lesz hozzáférhető vagy örökre. Valamilyen időtartamot, amin belül garantáltan elérhető, érdemes szabnod (pl. egy év), hogy elkerüld azt, hogy valaki 5 év múlva kérje rajtad számon a tanfolyamot, amikor már esetleg bármilyen okból megszüntetted a weboldalt, ahol elérhető volt. Sosem tudhatod.

Mennyiért adható el egy online tanfolyam? Ez sok mindentől függ, a témájától kezdve a célcsoporton át (kezdőknek való vagy esetleg szaknyelvet oktat?) egészen a hosszáig, az anyagok mennyiségéig. Nagyságrendileg 20-40 ezer forint, inkább ennek az átlaga.

Online tanfolyamokról pedig itt és itt írtam még.

– partnerprogramok (affiliate)

Mi az a partnerprogram? Lényegében azt jelenti, hogy ha a te weboldaladon keresztül vásárol valaki egy vállalkozástól, akkor te jutalékot kapsz azért, mert tőled jött a vevő. Ehhez csak ki kell tenned egy linket a weboldaladra. Előtte természetesen szerződnöd kell a vállalkozással. (Látod itt jobb oldalt a Profitárhely bannerjét? Ha valaki rákattint és a Profitárhelynél tárhelyet és/vagy domaint vásárol, én azért jutalékot kapok.) Olyan céggel érdemes szerződnöd, akinek a terméke vagy szolgáltatása érdekli az olvasóidat. A te olvasóid nem valószínű, hogy saját weboldalt szeretnének, viszont valószínűleg jellemző rájuk, hogy nyelvkönyveket vásárolnak. Ezért neked, ha nyelvtanár vagy, pl. a Librivel lehet érdemes partnerszerződést kötnöd, de akár az Amazonnal is lehet. Ez számodra nem jár költséggel. Ha senki nem vesz a linken keresztül semmit, akkor egyszerűen nem keresel rajta, ennyi. A Libri és az Amazon is viszonylag alacsony jutalékot ad könyvre (4% rémlik, vagy valamilyen hasonlóan alacsony százalék), így ebből ne számíts havi pár száz, vagy jó esetben pár ezer forintnál többre. A legjobb, ha semennyire sem számítasz, és örülsz, ha bejön valami. Persze, bármilyen vállalkozással közhetsz ilyen szerződést, amelyiknek van partnerprogramja, de érdemes olyannal, amelyiknek a terméke érdekli a weboldalad látogatóit, mert különben nem fognak tőlük vásárolni. Ha fordító vagy, és vannak külföldi ügyfeleid (akár cégek, akár magánszemélyek), akiktől nagyobb pénzösszeg várható, csatlakozhatsz a Transferwise partnerprogramjához, ahol minden harmadik tőled érkező új regisztráló, minimum 200 angol font(nak megfelelő összeg) feletti átutalása után kapsz 50 fontot.

– ha sok olvasód van, adj el hirdetési felületet a weboldaladon

Ehhez sok olvasóra van szükséged, több ezerre, ez a hirdetés témájától, célcsoportjától függ. Azaz, lényegében attól, hogy mennyi olvasó esetén érzi úgy a hirdetés elhelyezője, hogy megéri neki hirdetni a weboldaladon. Természetesen nem a közvetlen konkurenciád hirdetését kell kitenned, hanem olyan vállalkozásét, akinek a célcsoportja megegyezik a tiéddel, de nem vagytok egymás konkurenciái.

Mennyit fizetnek egy hirdetés elhelyezéséért? Ez függ attól, hogy hány olvasód van, mekkora a hirdetés (banner) és a weboldal melyik részén helyezkedik el. Nagyságrendileg havi (pár) tízezer forintról lehet szó.

Oké, ez nagyon jól hangzik… na de, hogyan szerezz vevőket a termékeidnek?