Hogyan szerezz (több) diákot, ügyfelet?

ügyfélszerzés nyelvtanárként

Alapvetően abból indulok ki, hogy az olvasóm kezdő, ha a szakmájában nem is, de az önálló ügyfélszerzés témakörében igen, ezért ennek a cikknek a célja az, hogy összefoglaljuk az alapokat.

Ez a blog elsősorban nyelvtanároknak szól, de reményeim szerint hasznos lehet fordítóknak, de akár magánkiadású íróknak vagy bloggereknek is, ezért használom inkább az ügyfél szót, amit helyettesíthetünk diákkal, vevővel, olvasóval, kinek mi.

Kezdjük rögtön azzal, ami nyilvánvaló, de mégsem az. Én sem jöttem rá azonnal, és tapasztalataim szerint nem voltam ezzel egydül: lehetsz a legjobb szakember, megírhatod a legjobb könyvet vagy elkészítheted a legjobb tanfolyamot. Ha senki sem tudja, hogy létezik, akkor hiába a legjobb, nem fogsz vele pénzt keresni, mert a szolgáltatásod iránt érdeklődő emberek nem tudják, hogy van.

Nem, a „jó bornak nem kell cégér” nem igaz. Ma már nem. Annyi termék és szolgáltatás küzd az ügyfelek figyelméért, akiknek pedig a figyelme véges, hogy mindenképp ki kell tűnnöd a tömegből, ha eredményeket szeretnél elérni. Láthatónak kell lenned és megjegyezhetőnek.

Most, hogy ezt tisztáztuk, nézzük is meg, hogy milyen úton-módon kerülhetsz a potenciális ügyfeleid szeme elé.

Online ügyfélszerzés: hogyan szerezz (több) ügyfelet online?

Alapvetően kétféle lehetőséged van rá: ingyen vagy pénzért.

Ingyen

Ha most kezded a magántanítást, valószínűleg nem igazán tudsz pénzt áldozni marketingre, hirdetésre. Ismerős sztori. A jó hír, hogy nem is feltétlenül szükséges. Nézzünk néhány, pénzt nem igénylő lehetőséget:

közösségi média: ide tartozik a Facebook, Twitter, Instagram, hogy csak a legismertebb közösségi oldalakat említsem. Ezekről fogok még bővebben írni később.

Miért érdemes aktívnak lenned ezeken? Mert rengeteg ember használja őket, így potenciálisan sok nyelvtanulót elérhetsz. Persze nem kell mindegyiket használnod, elég azt vagy azokat, ahol a potenciális ügyfeleid (pl. tanuló fiatalok vagy külföldön élők) jelen vannak. Ha csak a Facebookot használod, nyelvtanárként, tapasztalataim szerint az is elég.

Hogyan használd a Facebookot? Létrehozhatsz saját oldalt, ahol a nyelvtanulók számára érdekes és hasznos információkat, képeket, feladatokat stb. oszthatsz meg, illetve persze a saját blogposztjaidat.

Indíthatsz saját csoportot is, vagy csatlakozhatsz már meglévő angolul, németül, olaszul stb. tanulókat tömörítő csoportokhoz is. Lehet szakmai profilod is, ami eltér az egyszerű személyes profiltól. Nyelvtanárként ez nem kifejezetten fontos, azonban íróként, coachként, tanácsdóként érdemes elgondolkodnod rajta.

blog

– arról, hogy miért kellene blogot írnod, itt írtam.

saját weboldal

– arról pedig, hogy miért van szükséged saját weboldalra, itt

tanáradatbázisok

– ha nem is vagy tagja egynek sem, valószínűleg hallottál már róluk. Vannak ingyenes és fizetős magyar tanáradatbázisok. Ha fizetősre regisztrálsz, az is megérheti, mert ha csak egyetlen diákot is szerzel rajta keresztül, a féléves díj 1-2 óra alatt megtérül. (Ha fordító vagy, léteznek fordítói adatbázisok is, Magyarországon ilyen a fordit.hu.)

Pénzért

Természetesen arra is van lehetőség, hogy pénzért hirdesd a termékedet és/vagy szolgáltatásodat. Ha elég pénzt tudsz rá szánni és jól csinálod, akkor gyorsan eredményes lehetsz. Ha nincs pénzed, akkor maradnak az ingyenes lehetőségek, amelyek lassabban hoznak eredményt. Lényegében vagy pénzed van, vagy időd.

Hol hirdethetsz?

Facebook: szolgáltatást (óraadást, fordítást) vagy terméket (e-könyv, online tanfolyam) nem érdemes Facebookon közvetlenül hirdetni. A legjobb, ha valamilyen ingyenes csalit hirdetsz, és ennek letöltéséért cserébe elkéred az érdeklődők e-mail címét. Az ingyenes csali  lehet egy rövidebb e-könyv, összefoglaló, ellenőrzőlista, nyelvtanulási tippek stb. Ezt többen töltik le, mint ahányan akkor vásárolnának, ha pénzért kapható dolgot hirdetnél, így neked jobban megéri, mert ezeket az embereket utána ingyen is eléred, mivel tudsz nekik e-mailt küldeni. (Figyelem! Az adatvédelemmel, adatkezeléssel kapcsolatos vonatkozó törvényi szabályozásoknak ne felejts el eleget tenni!)

Google AdWords: ilyen a legtöbb reklám, amelyekkel az interneten jártadban-keltedben találkozol. Én nem használom, így tapasztalatom nincs ezzel kapcsolatban. Őszintén szólva megvagyok nélküle, de ez persze függhet a terméktől, szolgáltatástól.

Most csak egy rövid áttekintést olvastál. Ezekről a témákról könyvet lehetne írni (témánként, és írtak is), ezért egyetlen cikkben lehetetlen kifejteni mindent. A blog célja viszont éppen az, hogy körüljárjuk ezeket a témákat, úgyhogy, ha érdekel, gyere vissza, és olvasd el az új cikkeket is!