Hogyan készíts online tanfolyamot?

Hogyan készíts online tanfolyamot?

Milyen eszközökre, szoftverekre van szükséged ahhoz, hogy profi online tanfolyamot készíts, hogyan terjeszd a hírét, és mire kell még odafigyelned?

Alapvetően kétféle tanfolyam létezik, ami a formátumát, illetve a terjesztés módját illeti.

Formátum: csak szöveges, csak videó vagy a kettő keveréke.

Terjesztés:

1) e-mail tanfolyam: az egyes leckéket bizonyos időközönként (pl. naponta vagy hetente) küldöd a feliratkozott diákjaidnak. Ne aggódj, nem kell egyenként. A kiküldést automatizálhatod, ehhez egy hírlevélküldő szoftverre lesz szükséged. Ilyen pl. a Listamester vagy a külföldiek közül a Mailchimp.

Az e-mailben kiküldött leckék lehetnek csak szövegesek, de tartalmazhatnak linket egy-egy videóhoz is. Videót nem tudsz e-mailen küldeni, mert óriási a fájl, de épp elég, ha a linkjét elküldöd. Fontos, hogy olyan felületre töltsd fel a videót, ahonnan nem lehet lemásolni, illetve, ahol nem nézheti meg bárki, csak aki kifizette a tanfolyamot. Erre a célra használhatod pl. a Vimeo-t.

2) Feltöltheted a tanfolyamodat egy erre szakosodott weboldalra. Ezt kicsit később bővebben kifejtem.

3) Lehet saját weboldalad, árulhatod ott a tanfolyamodat. Itt két lehetőséged van: a tanfolyam részei vagy letölthetőek, vagy egy zárt oldalon lehet hozzájuk férni, ami regisztrációhoz kötött.

Nem ajánlom, hogy a tanfolyam bármilyen formában letölthető legyen, mert nagy a veszélye annak, hogy kalózmásolatok fognak keringeni róla az interneten.

Zárt oldalon való hozzáférés esetében azt kell eldöntened, hogy bizonyos ideig hozzáférhető vagy „örökre”. Valamilyen időintervallumot utóbbi esetben is adj meg, amelyben garantálod a hozzáférést, és amelyen túl értelemszerűen nem. Ez azért fontos, mert mindig vannak fura szerzetek, eszébe juthat valakinek évekkel később, hogy márpedig ő örök hozzáférést vásárolt, miközben lehet, hogy már megszüntetted a tanfolyamot meg a weboldalt.

Mennyi időbe telik az elkészítése?

Ez attól függ, hogy mennyi kész tananyag áll már rendelkezésedre, mennyi időt szánsz rá naponta, illetve mennyire vagy otthon az online tanfolyam elkészítéséhez szükséges technikai eszközök, szoftverek használatában.

Szerencsés helyzetben vagy, ha eddigi online vagy offline oktatási tevékenységednek köszönhetően van már elegendő, vagy legalább valamennyi felhasználható anyagod, pl. jegyzetek, óravázlatok, feladatok stb.

Nagyon fontos tudnod, hogy csak saját készítésű anyagot használhatsz fel. Tehát, nem készíthetsz online tanfolyamot pl. egy létező nyelvkönyv alapján, azt felhasználva a tanfolyamon. Az ugyanis valaki más szellemi terméke, a könyv szerzőjéé, akit véd a szerzői jog. Más szellemi termékét jövedelemszerzésre felhasználni törvénytelen, és ha az illető tudomást szerez róla, be is perelhet. Kivéve persze, ha a szerzőtől engedélyt kérsz, és kapsz is.

Hogyan fogj neki?

Lényegében ugyanúgy, ahogyan bármilyen tanfolyam megtervezésének. Ülj le egy papírral vagy akár kockás füzettel a kezedben, és írd össze azokat a témákat, amiket a tanfolyamodnak mindenképp érintenie kell. Ha ezzel megvagy, és biztos vagy benne, hogy nem hagytál ki semmi fontosat, rendszerezd őket. (Persze, a témákat bármikor bővítheted, ha eszedbe jut még valami.) Alakíts ki leckéket, amelyek egy konkrét témát vagy altémát ölelnek fel, majd dolgozd ki a konkrét tartalmukat, azaz írd le, hogy mit szeretnél elmondani egy-egy leckében. Figyelj oda arra, hogy a leckék egymásra épüljenek, egyik se igényeljen olyan ismereteket, amelyeket csak egy későbbi leckében tárgyalsz.

Ha megvan a tanfolyam felépítése, megírtad a leckéket, és összegyűjtötted a hozzá szükséges segédanyagokat (képek, különböző szemléltető anyagok, feladatok stb.), elkezdheted összeállítani a tanfolyamot.

De én nem akarok videón szerepelni!

Megértelek, én sem. Két lehetőséged is van, hogy ezt elkerüld, mégis legyen online tanfolyamod.

Egyrészt, nem feltétlenül kell videótanfolyamot készítened. A tanfolyamod állhat írott anyagokból, PDF-ekből is. Azonban bármiről is szól, sokan mégiscsak a videótanfolyamot tartják valódi online tanfolyamnak, illetve szerintem hatékonyabb is. Én pl. annak ellenére, hogy jobban megjegyzem azt, amit olvasok, mégis nagyon szívesen nézek szakmai (most az online marketingre gondolok) videókat Facebookon vagy Youtube-on.

A másik lehetőség, hogy videótanfolyamot készítesz, de te nem látszol a képernyőn, csak a hangod hallatszik. Közben a képernyőn valami érdekes, informatív dolgot kell mutatnod, mert egy mozdulatlan háttér, vagy akár a fényképed elég unalmas órákon át, azon kívül, hogy nem hat túl professzionálisan sem. Lehetnek előre elkészített, a tananyaghoz kapcsoldó, valamit szemléltető, magyarázó képeid, amiket bevágsz a videóba, de miközben beszélsz, írhatsz vagy rajzolhatsz is a képernyőre (attól függően miről szól a tanfolyamod). Léteznek olyan programok, amelyek segítségével videóra veheted azt, amit a képernyődön csinálsz épp.

Keress ingyenes online tanfolyamokat, vagy nézd meg fizetős tanfolyamok ingyenesen elérhető részét (sok helyen bele lehet kukkantani egy-egy ingyenes leckébe), és figyeld meg, milyenek: ha pl. nem látható az oktató, akkor mi látható helyette stb.

Ha nem ráz ki a hideg a videózástól, akkor azért azt ajánlanám, hogy legyél látható. Ez persze attól is függ, hogy mit tanítasz. Ha esetleg olyan a témád, ahol fontos, hogy a diák lássa, hogy mit csinálsz (pl. weboldalkészítés, kézműves termék készítése stb.), akkor nem kérdés, hogy a tevékenység legyen inkább látható, mint te.

Milyen eszközökre van szükséged az elkészítéséhez?

A szükséges eszközök közül nem kell feltétlenül fizetőst választanod, főleg nem az elején. A legtöbb programnak, szoftvernek van ingyenes változata, ami persze a fizetős lebutított változata, de kezdetnek elég lehet, aztán ha lesz bevételed, majd befektetsz a szükséges eszközökbe.

A tanfolyam létrehozásához, ha videótanfolyamról van  szó, szükséged lesz egy szoftverre, ami képes felvenni azt, ami a képernyődön történik, vagy azt, amit a  webkamera lát, esetleg mindkettőt. Erre a célra a Screencast-o-matic nevű programot ajánlom, ezesetben a fizetős verzióját. Nem drága, az egyszerűbb csomag éves szinten 5-6.000 forintba kerül.

Ha csak szöveges, azaz írott tanfolyamot szeretnél készíteni, akkor lényegében nincs másra szükséged, mint egy szövegszerkesztőre. Az ugyanis képes PDF-be exportálni a .doc fájlt. Az esetleges illusztrációk vagy egyéb képek elkészítéséhez használhatod a Canvát, aminek az ingyenes verziója is megfelel a céljaidnak. Képernyőképet pedig, ha szükséges, a laptopod operációs rendszerének megfelelő funkciójával készíthetsz.

Itt összegyűjtöttem néhány hasznos eszközt tananyagkészítéshez.

Ha a tanfolyamot külső platformon szeretnéd árusítani, akkor másra nem feltétlenül van szükséged.

Ha azonban saját weboldalról szeretnéd árulni, kelleni fog egy először is egy weboldal. Egy WordPress weboldal tökéletesen megfelel a célnak. Kelleni fog még valamilyen ún. LMS, ami a tanfolyamo(ka)t és a leckéket tartalmazó rendszer, és szükséged lesz egy membership pluginra, ami arról gondoskodik, hogy csak a regisztrált felhasználók férjenek hozzá a tananyagokhoz. Valamint fizetési lehetőséget is kell biztosítanod a weboldaladon.

A marketinghez, illetve e-mail tanfolyam esetén, a leckék diákokhoz való eljuttatásához hírlevélküldőt is kell használnod.

Jó, de hogyan terjesszem?

Na igen, nem elég elkészíteni a tanfolyamot, mert ha senki nem tud a létezéséről, senki sem fogja megvenni. Árulhatod te magad a saját weboldaladról, vagy feltöltheted erre szakosodott weboldalakra (Magyarországon ilyen pl. a Webuni vagy a Tudáspiac), amelyek valamekkora jutalék ellenében biztosítják a technikai hátteret. Azt azonban tartsd szem előtt, hogy ezek a honlapok csak a hátteret biztosítják, reklámozni nem fogják a tanfolyamodat, azt neked kell. Hogyan? Röviden: nem árt, ha van honlapod és blogod, illetve Facebook oldalad, esetleg csoportod. A sikerhez vagy sok időre, és sok munkára, vagy fizetett hirdetésre lesz szükséged.

Ha a tanfolyamod, vagy akár e-könyved, vagy bármilyen terméked/szolgáltatásod terjesztésével kapcsolatban szeretnél további ötleteket, olvasd el ezt a cikkemet.