Facebook oldalt vagy csoportot indítsak?

Facebook oldal vagy csoport?Ismét egy olvasóm kérdésére válaszolok bővebben, poszt formájában. A kérdés arra irányult, hogy érdemes-e Facebook oldalt és csoportot is indítani, ezek hogyan viszonyulnak egymáshoz, melyiket ajánlanám inkább.

A csoport és az oldal funkciója, illetve az általuk nyújtott lehetőségek különbözőek, ezért a kettő egyáltalán nem zárja ki egymást. Olyannyira nem, hogy néhány hónapja újított is a Facebook, és már arra is van lehetőségünk, hogy az oldalunkat és a csoportunkat összekössük. Tehát a Facebook felismerte, hogy sok oldaltulajdonosnak van csoportja is.

Ha összekötöd őket, vagy az oldalon keresztül hozol létre csoportot, akkor az oldal is admin lesz a csoportban, és eldöntheted, hogy a magánprofiloddal vagy jelen a csoportodban, vagy oldalként. (A magánprofil személyesebb, ezért én pl. mindkét csoportomban azt használom.)

Figyelem: alapbeállításként az oldal nevében posztolsz, kommentelsz stb. Ha a magánprofiloddal szeretnél, akkor át kell állítanod. Minden posztod alján jobb oldalt látod vagy a magánprofilod vagy az oldalad profilképét. Azzal vagy épp jelen, amelyiket ott látod. Ha váltanál, katt a pici képre és megjelenik, hogy mik közül választhatsz.

Mindkét területemhez (spanyoltanítás és nyelvtanároknak szóló marketing) van oldalam, csoportom és blogom is. Még a nevük és a háttérképük is ugyanaz, mert úgy könnyen beazonosíthatóak bárki számára.

Melyiket mire használom?

Blog

A blogon egyrészt ott a (remélhetőleg) hasznos tartalom, azaz a blogposztok. Az is kiderül belőle, hogy mivel foglalkozom.Ha valaki igénybe szeretné venni valamelyik szolgáltatásom, írhat nekem, illetve megtudhatja, hogy ki vagyok, mit csinálok stb. A blogomban van Facebook pixel, ami egy kis kód és arra szolgál, hogy bizonyos ideig megjegyezze azokat az IP címeket, ahonnan látogatók érkeztek az oldalra. Ezeknek az embereknek ezután tudok Facebookon hirdetni. Ez azért jó, mert nagyobb eséllyel veszi igénybe a szolgáltatásodat valaki, aki már járt az oldaladon, és van valami fogalma rólad, mint az, aki számára vadidegen vagy. Illetve, feltételezhetjük, hogy aki járt az oldaladon, azt érdekli az, amivel foglalkozol, tehát neki érdemes lehet hirdetni.

Facebook oldal

A blogposztokat megosztom a Facebook oldalamon. Az oldallal őszintén szólva nem nagyon foglalkozom, mert amióta az organikus elérés a béka feneke alá került, azóta nem látom sok értelmét. Ahhoz viszont, hogy hirdetni tudjak, szükség van oldalra. Meg elvárás is. Mivel boldog-boldogtalannak van Facebook oldala, fura, ha valakinek nincs. Ami a lájkokat illeti, leginkább abban van szerepük, hogy az oldal lájkolóinak tudsz hirdetni.

Facebook csoport

A csoportban szintén megosztom a blogposztokat.

A csoport azért jó, mert valódi közösséget lehet vele építeni. Sokkal interaktívabb, mint az oldal. A tagok egymással is beszélgetnek, segítenek egymásnak, válaszolnak egymás kérdéseire. Adminként jobban megismernek téged is, így hitelesebb és megbízhatóbb leszel a szemükben. Ha új diákra lenne szükséged, bármikor kiírhatod a csoportodba, hogy nyelvtanítást vállalsz.

A csoportomba rögzített posztként kitettem az oldalra mutató posztot, az oldalra pedig a csoportra mutatót. Az a legjobb, ha valaki mindkettőnek tagja, éppen azért, mert mindkettő másra használható. A csoport arra jó, hogy a tagok, a potenciális diákok megismerjenek téged, mint embert, mint tanárt, ezáltal megbízható és hiteles leszel számukra. Az oldal egy személytelen dolog, én igazából ezért sem szeretem, de ha hirdetni szeretnél, szükség van rá.

Arról, hogy mire érdemes figyelned,  ha saját  Facebook csoportot indítanál, itt írtam.

A Facebook csoportról, mint marketingeszközről pedig itt.