Érdemes-e könyvet írni a külföldi piacra?

Amazon magánkiadásAzt gondolnánk, az Amazont olyan sok ember ismeri és látogatja a világ szinte minden tájáról, hogy elég írnunk egy e-könyvet, feltenni, és a nagy számok törvénye alapján abból a rengeteg emberből megtalálja annyi, amennyiből könnyen megkereshetünk havi több tízezer forintot, vagy akár a minimálbért is.

Csepp a tengerben

Logikusan hangzik, viszont nem így működik. Mégpedig azért nem, mert az Amazonon rengeteg könyv elérhető, hiszen szó szerint bárki ingyen felteheti a könyvét. Csakhogy senki sem nézi át az összes könyvet, ami az őt érdeklő témában megjelent, mert soha nem érne a végére. (Kivéve persze, ha olyan szakterületről írsz, amivel szinte senki más nem foglalkozik, de ez ritka.) Az Amazon azokat a könyveket fogja az első pár találati oldalon megmutatni az érdeklődőnek, amelyek a legjobban fogynak. Google találatokból pl. az emberek általában a második oldalnál tovább nem mennek, tehát valószínűleg Amazonon is csak az első pár oldalt nézik meg. A te vadonatúj könyved viszont ott nem fog megjelenni, mivel egész biztos, hogy a toplista végén kullog (hiszen csak most tetted fel).

Az első néhány oldalon lévő könyvek pedig hogyan érték el, hogy népszerűek legyenek? Valamilyen marketinggel egészen biztosan támogatja őket a szerzőjük. Lehet, hogy „csak” tartalommarketinggel (pl. blogolással), de ahhoz, hogy sok embert érjen el a blogposztjaival, ahhoz is szükség van fizetett hirdetésre (pl. a Facebookon). Igaz tehát, hogy rengeteg ember van a világon, akit potenciálisan érdekelhet a könyved, de rengeteg másik könyv és szerző is van ugyanezen a világon. Csepp vagy a tengerben.

Gondolhatnád azt, hogy te is indítasz egy blogot. Elég jól beszélsz azon a nyelven, amin a könyvet írtad, hogy rendszeresen blogposztokat írj? Blogból is rengeteg van, nem csak könyvből. Hogyan fog a blogod kitűnni? A mai tartalomdömpingben és reklámzajban vagy sok idő és szerencse, vagy sok pénzt kell ahhoz, hogy kitűnj a tömegből. Mielőtt kifejezetten a külföldi piacra kezdenél könyvet írni abban a reményben, hogy sokat keresel, esetleg meggazdagszol, ki kell, hogy ábrándítsalak. Ha sok időt, munkát és/vagy pénzt belefektetsz, akkor sem biztos, hogy sikerül, viszont akkor van esélyed. Arról viszont mindenképp lebeszélnélek, hogy hiú reményekbe ringasd magad. Én, saját tapasztalatomból kiindulva, kifejezetten nem ajánlanám senkinek az idegennyelvű könyvkiadást, ha csak nincs valami szuper lehetősége a célcsoportja elérésére (pl. nagy Facebook csoport vagy e-mail lista, és itt a „nagy” alatt több ezres nagyságrendet értek).

Saját tapasztalat

Néhány éve írtam egy magyar nyelvű spanyol gyakorlókönyvet, amely feleletválasztós teszteket tartalmazott, a megoldásokhoz pedig nyelvtani magyarázat is tartozott, magyarul. Lefordítottam angolra, egy angolul felsőfokon beszélő nyelvtanár ismerősöm pedig lektorálta. Feltettem az Amazonra, arra gondolva, hogy olyan sok angol anyanyelvű ember él a nagyvilágon, aki spanyolul tanul, hogy legalább a minimálbért könnyedén megkeresem úgy, hogy semmit sem kell érte tennem. Az e-könyvet egyáltalán nem hirdettem sehol. Indítottam egy Facebook oldalt, amit szintén nem hirdettem semmilyen módon, ezért elég lassan növekedett a lájkolók száma, és ők sem feltétlenül angol anyanyelvűek voltak. (Az oldalam statisztikája szerint 5-10%-uk volt az.) Az e-könyvből 3 év alatt eladtam, azt hiszem, 6 példányt, de azt legalább három kontinensen, ami azért vicces, mert tök jól hangzik, pedig… Mivel találtam a könyvben néhány elütést, a könyvet levettem Amazonról, és azóta nem is töltöttem fel újra. Az új verziót feltettem viszont Smashwordsre tavaly nyáron. Azóta egyetlen darabot sem adtam el belőle.

Szóval, ha nincs rengeteg pénzed hirdetni, akkor a könyved el fog veszni a többi rengeteg könyv között, és nagy valószínűséggel nem fogsz eladni pár példánynál többet. Persze, bárkinek lehet szerencséje, de nem ez a jellemző.

Mindezek ellenére nem azt mondom, hogy ne tegyél fel könyvet az Amazonra. Ha szeretnéd, tedd fel. Elképzelhető, hogy egyszer én is visszateszem az enyémet. Azt viszont mindenképp tartsd szem előtt, hogy ha nem marketingeled (eléggé), akkor nagy valószínűséggel alig néhány példányt fogsz csak eladni. Az pedig szinte biztos, hogy nagyobb összeget, de akár havi pár tízezer forintot sem fogsz vele soha keresni. Ezért ehhez mérten áldozz rá időt és energiát. Ne fűzz hozzá túlzott reményeket, mert ha megteszed, valószínűleg csalódni fogsz, az pedig felesleges.

Arról, hogy miért lehet mégis érdemes e-könyvet írnod, itt írtam.